Tort na 21 urodziny

4.5 (200 ocen)

Tort zrobiłam na prośbę mojej chrześnicy dla jej narzeczonego z okazji jego 21 urodzin ,a że wszyscy uwielbiają mesę śmietankową z serkiem mascarpone właśnie o taką masę poprosiła, jak moja chrześniaczka,tak jej narzeczony i goście byli zachwyceni wyglądem tortu jak i smakiem.

Składniki:

  • Składniki - 5 jajek,3/4 szklanki mąki tortowej,1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,3/4 szklanki cukru,cukier waniliowy,szczypta soli,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
    Krem - 800 ml kremówki 30 %,400 gr serka mascarpone,3 śmietan fix -y,3 łyżki cukru pudru,dżem wiśniowy,puszka brzoskwiń ,kokos uprażony bez tłuszczu,krem waniliowy Dr. Oetkera.Ponadto ozdoby własnej roboty, zdjęcie zrobione w cukierni
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Dżemy

Tort na 21 urodziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.
    Sposób wykonania.;Białka ubijamy na sztywną masę z szczyptą soli, dodając na przemian żółtka i cukier + cukier waniliowy.Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą,delikatnie łączymy z masą białkową.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm ,pieczemy 40 - 50 min , najlepiej do suchego patyczka.w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt opuszczamy na podłogę z wysokości 40 cm wtedy biszkopt nam nie opadnie, wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach pieca.Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty.
    2.
    Każdy blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, Krem śmietankowo -serowy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Serek mascarpone miksujemy i dodajemy porcjami do ubitej na sztywno śmietany krótko miksując do połączenia sie składników .Cześć masy śmietankowej odkładamy do dekoracji tortu. Krem waniliowy - robimy jak na opakowaniu. Brzoskwinie - odsączamy i kroimy w kostkę. Kokos prażymy na rozgrzanej patelni ale bez tłuszczu ( kokos sam w sobie posiada tłuszcz )
    3.
    Spodni blat smarujemy dżemem wiśniowym, , nakładamy kremu śmietankowo - serowego ,na krem nakładamy część pokrojonych i osączonych brzoskwiń przykrywamy brzoskwinie jeszcze lekko kremem nakładamy drugi blat smarujemy dżemem wiśniowym ,nakładamy masę śmietankowo - serową resztę pokrojonych brzoskwiń przykrywamy ponownie lekko kremem śmietankowo -serowym, nakładamy trzeci ostatni blat dociskamy ,równamy. Cały tort smarujemy kremem waniliowym,boki tortu obsypujemy uprażonym kokosem ,na górę tortu przykładamy zdjęcie lekko je dociskając ,dekorujemy różyczkami własnej roboty, ozdobami cukrowymi i resztą kremu śmietankowo -serowego. Dekorujemy według swojego uznania.

Porady

Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 2 -3 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Serek Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować