Tort na 50-tkę

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Jest on dla mnie szczególny bo uwielbiam jak domownicy są zadowoleni i zachwycają się smakiem, a ja wymyślam jaką zrobić dekorację. Bardzo lubię dekorować torty sprawia mi to dużą radość.Kwiatki robię zawsze 2 dni wcześniej aby dobrze stwardły.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 10 jajek, 1,5 szklanki mąki tortowej, 2/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki cukru i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem-500 g. serka mascarpone, 800 ml śmietany kremówki i 2 łyżki cukru pudru. 3 śmietan fixy. Krem śmietankowy- 600 ml śmietany kremówki, 3 śmietan fixy, 2 łyżki duże cukru pudru. Rurki śmietankowe, rurki czekoladowe, wstążka i ozdoby do dekoracji według swojej koncepcji.
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort na 50-tkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier ciągle ubijając dodaję żółtka. Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiewam przez sitko i delikatnie mieszając dodaję do ciasta. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt zostawiam do wystudzenia, a w między czasie robię kremy.
  • 2. Krem śmietankowy- śmietanę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder a pod koniec śmietan fixy. Krem 2 bardzo mocno schłodzoną kremówkę ubijam,na sztywno z cukrem pudrem pod koniec dodaję śmietan fix.. Serek mascarpone przekładam do miski , lekko mieszam dodaję śmietankę i delikatnie łączę wstawiam do lodówki.
  • 3. Biszkopt dzielę na trzy blaty, nasączam ponczem z przegotowanej wody, cukru i soku z cytryny. 1 blat smaruję dżemem i nakładam krem ,nakładam 2 blat i robię to samo daję dużo kremu bo tak lubimy, nakładam 3 ostatni blat dobrze uciskam boki i środek tortu aby był równy. Cały tort smaruję kremem tylko śmietankowym, boki tortu obkładam jeszcze rurkami na przemian śmietankowa, czekoladowa i tak cały tort w koło jest to pracochłonne. Obwiązuję cały tort dookoła wstążką i układam dekoracje które zrobiłam sama, oprócz tego dekoruję jeszcze kremem śmietankowym.

Porady

wielkość formy 24/36 ja mam trochę większą formę ale przepis podałam na tę wielkość formy. Moi domownicy i rodzina uwielbiają dużo kremu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować