Tort na Dzień Babci i Dziadka

4.5 (199 ocen)

  • 3 godz.

Tort przygotowałam na przyjęcie w przedszkolu mojego syna.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny ( 2 sztuki) forma 25x40
    2x 1 szkl mąki
    2x 4 jajka
    2x 3/4 szkl cukru

    Biszkopt cytrynowy: forma 25x40
    1 szkl mąki
    4 jajka
    1 szkl cukru
    sok z połowy cytryny

    Krem waniliowy:
    3 szkl mleka
    2 żółtka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    1,5 kostki miękkiego masła

    Krem maślany:
    1 kostka miękkiej margaryny lub masła
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny

    Poncz:
    2 cytryny
    3 szklanki wody
    3 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    1 słoik dżemu z rabarbaru
    masa cukrowa
    barwniki
    lukier
    cukrowe groszki


Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort na dzień babci i dziadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy. Dosypujemy stopniowo do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 25 minut w 170 stopniach. Analogicznie pieczemy drugi biszkopt lub z podwójnej porcji składników przygotowujemy jeden i kroimy na dwa blaty. Czas pieczenia wydłużamy do koło 1 godziny.
  • 2. Biszkopt cytrynowy: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy aby ciasto lepiej rosło. Dosypujemy stopniowo do masy jajecznej. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach.
  • 3. Krem waniliowy: 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i wanilią. W pozostałej części rozrabiamy obie mąki oraz żółtka. Wlewamy mieszaninę do gotującego się mleka ciągle mieszając. Tak przygotowany budyń zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ubijamy mikserem dodając stopniowo zimny budyń.
  • 4. Krem maślany: miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i cytrynowym sokiem.
  • 5. Poncz: cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy woda, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Przelewamy przez sito, zostawiamy do wystudzenia.
  • 6. Biszkopt jasny nasączamy dobrze ponczem, smarujemy dżemem, nakładamy połowę kremu waniliowego. Przykrywamy cytrynowym ciastem, również nasączamy, smarujemy dżemem i resztą kremu. Przykrywamy trzecim biszkoptem, który tylko nasączamy ponczem.
  • 7. Cały tort smarujemy kremem maślanym i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy dobrze się schłodzi, będzie nam łatwiej udekorować go masą cukrową. Z lukry robimy napis oraz łodyżki kwiatów.
  • 8. Masę cukrową robię z tego przepisu:
    około 800 g cukru pudru
    50 g glukozy
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml zimnej wody
    3 łyżeczki margaryny

    Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka minut. Gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dosypujemy glukozę. Musimy uważać aby jej nie zagotować, dodajemy margarynę i zdejmujemy z ognia. Masę stopniowo dodajemy do pudru, wyrabiamy, aż będzie plastyczna. Całość wałkujemy cienko i obkładamy tort. Odkrawamy wystające resztki. Ponownie je zagniatamy, łączymy z wybranymi barwnikami i wycinamy pozostałe elementy. Masy cukrowej z tej ilości składników spokojnie wystarczy na cały tort i zrobienie dekoracji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować