róże na dwa torty:
masa cukrowa-
-400 g. cukru pudru
-100 g. glukozy
-4 łyżeczki żelatyny
-70 ml. wody
-parę kropli olejku migdałowego
-barwniki spożywcze
Tort na dzień kobiet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić.
2.Przekroić na 3 krążki.
3.nasączenie-Dżem rozmieszać z gorącą wodą, nie za dokładnie. Polać pierwszy krążek biszkoptowy, w tortownicy
4.krem czekoladowy-Nad parą roztopić w śmietance połamane czekolady.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z pudrem i śmietan-fixem. Dodać po łyżce serka, zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo. Wyłożyć na dżem
5.Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Nasączyć zaparzoną i posłodzoną kawą.
6.krem cappuccino-Kawę wymieszać z ciepłą wodą i ostudzić.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i śmietan-fixem. Dodać cappuccino i porcjami serek,cały czas miksując. Na koniec dolewać żelatynę, zmiksować i wyłożyć na nasączony kawą biszkopt.
7.Przykryć ostatnim blatem i całość, schłodzić.
8.Zdjąć obręcz, ułożyć na kratce, albo paterze. Zabezpieczając folią, krawędzie.
9.Cukier i kakao rozmieszać z wodą. Wstawić na parę,dodać margarynę. Mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i domieszać do ciepłej polewy.Ostudzić do letniego i wkręcić śmietanę. Polać cały tort.Resztką, polać w esy-floresy.
10.Ułożyć dekoracje na jeszcze nie zastygłej polewie.Ozdobić perełkami. Zdjąć zabezpieczenie i całość schłodzić.
11.dekoracje- róże
Żelatynę zalać wodą, żeby napęczniała.Przesiać cukier puder.Do napęczniałej żelatyny dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Lekko podgrzać mieszaninę, ale nie zagotować. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlać na cukru pudru i zacząć mieszać łyżką, zagarniając puder.
Dodać kilka kropli olejku migdałowego. Wyrabiać masę jak plastelinę.
Podzielić na porcje i zafarbować na dany kolor.Trzymać w woreczku foliowym, albo zamkniętym pojemniku.
Brać po kawałku, wałkować w miarę potrzeby podsypywać pudrem.Wykrawać foremką.Albo zrobić wałeczek, pokroić na kawałeczki. Z których zrobić kulki i lekko rozwałkować.Tutaj na jedną różyczkę poszło 8 płatków. Które, poskładać i zwinąć. Potem odpowiednio uformować, różyczkę.
12.Najlepiej zrobić odpowiednio wcześniej i przechowywać w lodówce.
Komentarze