Tort na każdą okazje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: żółtka oddzielamy od białek. białka ubijamy na sztywną pianę a żółtka ucieramy z cukrem następnie stopniowo dodajemy przesiane przez sitko mąki, proszek do pieczenia i kakao. Na końcu dodajemy ubite białka. Wszystko delikatnie mieszamy... Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30-40 min w 180 stopniach C.
2.Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, Dodajemy cukier i śmietan-fixy i jeszcze moment miksujemy.
3.Biszkopt przecinamy na 3 części każdą nakrapiamy ponczem . Pierwszy plat smarujemy śmietaną i układamy kiwi ( lub dowolne owoce lub też dżem) nakładamy następny blat który także smarujemy śmietaną i układamy brzoskwinie nakładamy ostatni blat i cały tot smarujemy resztą śmietany. dekorujemy wedle uznania
Porady
do torta pasują każde owoce jak i dżemy ... wszystko wedle upodobania i smaków jakie lubimy...
Tort można dekorować również pisakami do tortów i gotowymi bezami
Komentarze