Tort wykonany z żywych kwiatów, który wyglądał cudownie.
Składniki:
4 biszkopty z 4 jaj
przepis na 1 biszkopt:
4 jajka
cukier około 0,5 szklanki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżka mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
szczypta soli
Krem według swojego sprawdzonego przepisu na budyniu lub np. gotowy do Karpatki 2 op.(ja bardzo go lubię bo jest typowo na budyniu i margarynie i jest smaczny)
margaryna 400g
mleko 500 ml
owoce lub dżem do tortu
masa cukrowa około 1,5-2 kg: Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
800 g cukru pudru,
100 g glukozy,
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody oraz sitko.
kilka kropel olejku migdałowego
Tort na komunię z żywymi kwiatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt 1sztuka : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez okoo 30 minut. tak przygotuj wszystkie 2 biszkopty.
2.Krem przygotuj według własnego przepisu lub z opisu na opakowaniu od kremu.
3.Budyń dodawaj małymi porcjami do miękkiej margaryny. Ubijaj na miękki puch.
4.Polecam krem do karpatki na zrobienie budyniu do kremu.
5.wykonanie :3 biszkopty ułóż jeden na drugim, a jednego przetnij na 3 części i dołóż do boków biszkoptów, aby tort był dłuższy.
6.biszkopty przełóż kremem i owocami.
7.Tak przygotuj wszystkie biszkopty i pamiętaj aby łączenie biszkoptu doklejanego zawsze posmarować kremem tak aby się przykleił.
8.Wierzch i boki biszkoptu posmarować kremem aby masa cukrowa się przykleiła do kremu.
Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
9.Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.
10.Po schłodzeniu biszkoptów rozwałkuj masę cukrową i obłóż nią tort, ścinając nadmiar masy. Wykonaj dowolna dekoracje na tort .
Porady
Dekoracje można wykonać dowolna lub kupić gotową.
Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa sie rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.
Komentarze