Tort na Komunię z żywymi kwiatami

4.5 (180 ocen)

Tort wykonany z żywych kwiatów, który wyglądał cudownie.

Składniki:

  • 4 biszkopty z 4 jaj

    przepis na 1 biszkopt:
    4 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
    szczypta soli

    Krem według swojego sprawdzonego przepisu na budyniu lub np. gotowy do Karpatki 2 op.(ja bardzo go lubię bo jest typowo na budyniu i margarynie i jest smaczny)
    margaryna 400g
    mleko 500 ml

    owoce lub dżem do tortu

    masa cukrowa około 1,5-2 kg: Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.
    kilka kropel olejku migdałowego
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort na komunię z żywymi kwiatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. 1.Biszkopt 1sztuka : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez okoo 30 minut. tak przygotuj wszystkie 2 biszkopty.
  • krem 2. Krem przygotuj według własnego przepisu lub z opisu na opakowaniu od kremu.
  • krem 3. Budyń dodawaj małymi porcjami do miękkiej margaryny. Ubijaj na miękki puch.
  • gotowy krem na budyń 4. Polecam krem do karpatki na zrobienie budyniu do kremu.
  • biszkopt 5. wykonanie :3 biszkopty ułóż jeden na drugim, a jednego przetnij na 3 części i dołóż do boków biszkoptów, aby tort był dłuższy.
  • biszkopt z owocami 6. biszkopty przełóż kremem i owocami.
  • przełożony biszkopt 7. Tak przygotuj wszystkie biszkopty i pamiętaj aby łączenie biszkoptu doklejanego zawsze posmarować kremem tak aby się przykleił.
  • tort przed nałożeniem masy cukrowej 8. Wierzch i boki biszkoptu posmarować kremem aby masa cukrowa się przykleiła do kremu.
    Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  • Masa cukrowa 9. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.
  • Udekoruj tort 10. Po schłodzeniu biszkoptów rozwałkuj masę cukrową i obłóż nią tort, ścinając nadmiar masy. Wykonaj dowolna dekoracje na tort .

Porady

Dekoracje można wykonać dowolna lub kupić gotową. Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa sie rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować