Tort na Komunię "OTWARTA KSIĘGA"

4.5 (160 ocen)

Przepis na tort pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji" - Tort owocowy z ananasmi

Składniki:

  • Ciasta piekłam w formie 25/35 cm.

    Ciasto jasne:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto kakaowe:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki
    2 płaskie łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto orzechowe:
    5 białek
    15 dag cukru
    20 dag orzechów krojonych
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto kokosowe:
    20 dag wiórków kokosowych
    15 dag cukru
    5 białek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Krem:
    1 litr mleka
    2 cukry wanilinowe
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    10 żółtek (pozostałych z ciast)
    15 łyżek cukru
    50 dag masła
    25 dag margaryny
    1 galaretka wiśniowa
    1 puszka brzoskwiń
    1 puszka ananasów
    1 mały słoik drylowanych wiśni w syropie (użyłam wiśni z kompotu)

    Dodatkowo:
    2 Kremy do tortów śmietankowe
    masa cukrowa
    barwniki spożywcze
    hostia (kupiłam gotową)
    kolorowe mazaki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Tort na komunię "otwarta księga" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne:
    Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodać cukier, po 1 żółtku, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę, piec ok. 30 minut w temp. 180*C.

    Uwagi: Upiekłam 2 biszkopty jasne, z drugiego wycięłam dwa paski (ok. 25/10 cm), które pomogą uformować kształt księgi.
  • 2. Ciasto kakaowe:
    Postępować jak w przepisie na ciasto jasne.
  • 3. Ciasto orzechowe:
    Ubić pianę z białek, stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać orzechy i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec 30-40 min w temp. 170*C.
  • 4. Ciasto kokosowe:
    Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę. Piec 25 min w temp. 180*C.
  • 5. Krem:
    Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Z owoców odlać syrop, ananasy i brzoskwinie pokroić w drobną kostkę. Z 1/2 litra mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka. Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną masę i ugotować budyń, odstawić do wystudzenia. Utrzeć margarynę i masło stopniowo dodając wystudzony budyń. Krem podzielić na 3 części. Do jednej części dodać tężejącą galaretkę wiśniową.
  • 6. Krem na wierzch:
    Kremy śmietankowe przygotować według przepisu na opakowaniu.
  • * 7. Przełożenie:
    Ciasto jasne - 1/2 pierwszej części kremu, pokrojone brzoskwinie i reszta pierwszej części kremu - ciasto orzechowe - 1/2 kremu z galaretką, na to drylowane wiśnie i reszta kremu - ciasto kokosowe - 1/2 części trzeciej kremu, na nią ananasy i reszta kremu - dwa paski wycięte z drugiego jasnego ciasta ( Biszkoptowe paski ułożyć na dwóch połówkach w odstępie około 2 cm od środka tortu. Paski posmarować kremem śmietankowym. - ciasto kakaowe ( dokładnie docisnąć środek by powstał zarys księgi - całość obłożyć kremem śmietankowym i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Brzoskwinie Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz także: najlepsze ciasta na komunie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować