Tort na WIECZÓR PANIEŃSKI

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszny czekoladowy torcik, idealny na wieczór panieński.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Tortownica śr.21 (porcja na 2 biszkopty)
    1 kostka margaryny
    5 jajek
    3 łyżki mleka
    1 1/2 szklanki cukru pudru
    3 łyżki ciemnego kakao
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    2 szklanki mąki tortowej

    Masa czekoladowa:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    2 kostki masła 82%
    1 mały słoiczek wydrylowanych wiśni (alkohol)
    1 tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona w kosteczkę

    Do nasączenia biszkoptów:
    1 szklanka mocnego wywaru z kawy
    100 ml alkoholu
    2 cukry waniliowe

    Dodatkowo:
    lukier plastyczny (różowy, biały, cielisty)
    narzędzia do modelowania
    2 kolory wstążki
    klej cukierniczy


Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort na wieczór panieński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa czekoladowa z wiśniami w alkoholu i czekoladą 1. Margarynę, cukier, kakao i 3 łyżki mleka rozpuścić w rondlu gotować 3 minuty, przestudzić. Ubić pianę z białek. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę cały czas miksując na koniec dodajemy ubite na sztywno białka mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy do 2 tortownic i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni, po wystudzeniu każdy biszkopt przekrawamy na pół.
    Masa czekoladowa: Jajka z cukrem ubijamy na parze przez ok 10 minut, dodajemy pokruszoną czekoladę i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Masło ucieramy na puch dodajemy wystudzoną masę, (troszkę masy odkładamy do pokrycia wierzchu tortu) na koniec dajemy wiśnie (wcześniej moczymy je przez noc w alkoholu), oraz pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę. Każdy biszkopt nasączamy naparem z kawy, i przekładamy masą.

  • Przekładani tortu 2. Wierzch tortu pokrywamy resztą masą. Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut aby masa się stężała.
  • Pokrywanie tortu lukrem 3. Cały tort pokrywamy różowym lukrem,
  • Dodawanie wstążeczki 4. na dole wiążemy obie kokardki.
  • image-0v5jm6g 5. Z lukru cielistego formujemy kształt penisa i za pomocą kleju cukierniczego mocujemy go na górze tortu.
  • napis 6. Z białego lukru wykrawamy napis
  • klejenie poszczególnych elementów 7. i umieszczamy na torcie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować