Tort naleśnikowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tort naleśnikowy

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
    2-3 jajka
    mąki
    1/2 kg białego sera
    1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    2 pomarańcze
    rodzynki

Tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Trochę mleka odlać do rozprowadzenia sera. Resztę mleka połączyć z jajkami i mąką. Mąki, tyle by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na chwilę i smażymy cienkie naleśniki.
  • 2. Ser, najlepiej mielony ucieramy z odrobiną mleka, cukrem, cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone pomarańcze i sparzone rodzynki i mieszamy.
  • 3. Tak przygotowaną masą przekładamy naleśniki. Układając je w żaroodpornym naczyniu. Zapiekamy 15-20 minut w piekarniku. Po zapieczeniu dekorujemy torcik.
  • 4. Dobrze smakuje z sosem czekoladowym albo polewą. Jeśli ktoś lubi gorący ser tort podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jednak lepiej smakuje lekko schłodzony. Do tortu wykorzystałam 7 naleśników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy