Tort naleśnikowy

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam smaczne, bezmiesne danie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto

    1 szkl mleka, 3/4 szkl wody, 1,5 szkl mąki, 2 jajka, 2 łyżki oleju, sól, pieprz


    Nadzienie

    1,5 kg ziemniaków, 30 dag białego sera, 2 średnie cebule, 2 żółtka, pęczek szczypiorku, sól, pieprz biały, olej
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    Wszystkie składniki zmiksowałam na jednolite ciasto, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane ciasto zostawiłam na 15 minut. Następnie smażyłam na suchej rozgrzanej patelni naleśniki. Patelnia 24 cm średnicy. Tortownicę o tej samej średnicy co patelnia wysmarowałam masłem. Układałam na przemian naleśniki i nadzienie, zaczynając i kończąc naleśnikiem. Gotowy tort posypałam startym żółtym serem i udekorowałam paskami świeżej czerwonej papryki. Tortownicę przykryłam folią aluminiową. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do180 st. Piekłam 25 min pod przykryciem i 10 min bez foli aluminiowej

    Nadzienie
    Ugotowane ciepłe ziemniaki i ser przepuściłam przez praskę. Cebulę posiekałam i zrumieniłam na niewielkiej ilości oleju - połączyłam z masą ziemniaczano serową. Dodałam drobno pokrojony szczypiorek, żółtka, sól i pieprz - dokładnie wymieszałam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować