Tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Wszystkie składniki zmiksowałam na jednolite ciasto, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane ciasto zostawiłam na 15 minut. Następnie smażyłam na suchej rozgrzanej patelni naleśniki. Patelnia 24 cm średnicy. Tortownicę o tej samej średnicy co patelnia wysmarowałam masłem. Układałam na przemian naleśniki i nadzienie, zaczynając i kończąc naleśnikiem. Gotowy tort posypałam startym żółtym serem i udekorowałam paskami świeżej czerwonej papryki. Tortownicę przykryłam folią aluminiową. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do180 st. Piekłam 25 min pod przykryciem i 10 min bez foli aluminiowej
Nadzienie
Ugotowane ciepłe ziemniaki i ser przepuściłam przez praskę. Cebulę posiekałam i zrumieniłam na niewielkiej ilości oleju - połączyłam z masą ziemniaczano serową. Dodałam drobno pokrojony szczypiorek, żółtka, sól i pieprz - dokładnie wymieszałam
Komentarze