Tort naleśnikowy z sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie bardzo proste, bardzo pyszne i bardzo pomidorowe :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • NALEŚNIKI:
    pół litra mleka
    ok. 13 łyżek mąki pszennej
    2 jajka
    ok. pół płaskiej łyżeczki soli

    SOS:
    250ml przecieru pomidorowego
    pół średniej papryki
    1 średnia cebula
    2 pomidory
    oregano
    łyżeczka koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    ząbek czosnku
    stary ser
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort naleśnikowy z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto naleśnikowe: dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
  • 2. Usmażyć cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Odstawić je do przestudzenia.
  • 3. Przygotować sos: przecier pomidorowy wlać do garnka, dodać pokrojone w kostkę warzywa. Doprawić koncentratem, oregano, solą i pieprzem.
  • 4. Na blasze ułożyć papier do pieczenia, na nim położyć pierwszy naleśnik i dokładnie przykryć go sosem i posypać startym serem. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.
  • 5. Piec przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Naleśniki można wykonać z innego przepisu, ale danie jest bardzo sycące, więc powinny być dość cienkie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować