Tort naleśnikowy ze szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, sól, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.
2.Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem ( ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
3.Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Umyty i odsączony szpinak dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy aż ze szpinaku odparuje woda. Całość mieszamy, dodajemy pieprz, sól.
4.W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami tort: naleśnik, szpinak, starty ser dor blu, znowu naleśnik, pokrojone w plasterki pomidory, parę pomidorów suszonych i ser dor blu. Tak przekładamy warstwy aż skończy się nam farsz i naleśniki. Na gotowy tort nakładamy starty ser mozarella i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut.
Komentarze