Tort naleśnikowy ze szpinakiem i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Świetny pomysł na bardziej wykwintne podanie naleśników na wytrawnie - ze szpinakiem i pomidorami.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    1 ½ szklanki mąki pszennej,
    szczypta soli,
    1 szklanka gazowanej wody,
    ½ szklanki mleka,
    2 jajka

    Składniki na farsz:

    50 dag szpinaku,
    1 cebula, 3 ząbki czosnku,
    Oliwa,
    4 pomidory ,
    parę pomidorów suszonych,
    20 dag sera mozarella,
    10 dag sera Dor blu,
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tort naleśnikowy ze szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, sól, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.
  • 2. Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem ( ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
  • 3. Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Umyty i odsączony szpinak dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy aż ze szpinaku odparuje woda. Całość mieszamy, dodajemy pieprz, sól.
  • tort naleśnikowy 4. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami tort: naleśnik, szpinak, starty ser dor blu, znowu naleśnik, pokrojone w plasterki pomidory, parę pomidorów suszonych i ser dor blu. Tak przekładamy warstwy aż skończy się nam farsz i naleśniki. Na gotowy tort nakładamy starty ser mozarella i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować