Tort jest zacny. Dobrze znany na terenach byłego Związku Radzieckiego. Przy czym oczywiście, ile gospodyń, tyle przepisów i każdy z nich jest tym najbardziej “napoleonowym” Pracochłonne ciasto ale warto:)
Składniki:
Składniki na ciasto
1 kg mąki pszennej
250 g masła - rozpuscić
1 łyżka sody
250 g śmietany 18 %
1 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 żółtka
1.SKŁADNIKI NA CIASTO ZAGNIEŚĆ.( CIASTO MA BYĆ LEPKIE).
BRAĆ PORCJAMI MAŁE PLACKI I WAŁKIEM ROZWAŁKOWAĆ NA WIELKOŚĆ FORMY TORTOWNICY.MA BYĆ 18 PLACKÓW.PLACKI PIEC W TORTOWNICY W TEMP. 180 *C PRZEZ 5 min..KAŻDY PLACEK PIECZEMY ODDZIELNIE..MAJA BYĆ PRZYRUMIENIONE.SIEDEMNAŚCIE PLACKÓW ZOSTAWIAMY,A OSIEMNASTY KRUSZYMY.
2.KREM:
3 KREMÓWKI POŁĄCZYĆ Z 2 ŚMIETANAMI I 1 SZKL. CUKRU - UBIĆ MIKSEREM NA SZTYWNO.
NA KAŻDY PLACEK WYKŁADAĆ I PRZEKŁADAĆ BITA ŚMIETANA,AŻ DO SKOŃCZENIA .WIERZCH CIASTA TEŻ MUSIMY PRZESMAROWAĆ KREMEM.
3.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY OKRUCHAMI Z CIASTA.PRZYCISKAMY CIASTO Z GÓRY DESECZKĄ I ZOSTAWIAMY NA OK 4 GODZ.PO TYM CZASIE TORT WSTAWIĆ DO LODÓWKI.
TORT NAJLEPSZY JEST NASTĘPNEGO DNIA,A NAWET JESZCZE PÓŻNIEJ
Komentarze