Zrobił furorę na przyjęciu urodzinowym syna. dzieciaki były zachwycone. Delikatna masa z mascarpone i derkami waniliowymi podbiła serca również dorosłych
2 godz.
Składniki:
na jasny biszkopt:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na ciemny biszkopt:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
masa:
1 litr śmietany 30 %
mascarpone 500 g
2 serki waniliowe np danio
do nasączenia biszkoptu:
2 szklanki przegotowanej wody
sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru
do dekoracji:
30 dag pustych rurek
ciasteczka w mlecznej czekoladzie
kolorowe cukiereczki
Tort niespodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żółtka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy do średniej wielkości blachy, pieczemy ok 20 minut w 170 st.Po upieczeniu wyjmujemy , studzimy. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem z tym że na koniec dodajemy jeszcze kakao. Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę każdy . masa:
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dosładzając do smaku przy ubijaniu cukru pudru. Kiedy śmietana jest bardzo sztywna, dokładamy mascarpone, mieszamy, dodajemy serki, miksujemy Na spód układamy ciemny biszkopt. Nasączamy go lemoniadą przygotowaną z wody, cukru i soku z cytryny. Wykładamy 4 duże łyżki masy śmietanowej, przykrywamy kolejnym plackiem, nasączamy, znów wykładamy masę. Powtarzamy tak, ąż wykorzystamy wszystkie spod biszkoptowe. Wierzch i boki tortu również smarujemy masą śmietanową, wygładzamy.
Boki tortu obkładamy rurkami, zawiązujemy cały tort wstążeczką. Wierzch tortu posypujemy czekoladowymi i kolorowymi ciasteczkami.
Komentarze