TORT NIESPODZIANKA DLA DOROSŁEGO

5 (186 ocen)

  • 2 godz.

Inspirację do dekoracji tego tortu, znalazłam.: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-z-dekoracja-galaretkowych-kostek-lodu#a712944 Mój stary przepis zmodyfikowałam.; http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-niespodzianka-3

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -1 łyżka octu
    -szczypta soli
    -1 szklanka cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -2 budynie czekoladowe
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki oleju

    krem jogurtowo -czekoladowy ciemny:
    -1 gorzka czekolada-100 g.
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -200 ml.jogurtu greckiego
    -1 serek mascarpone
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki gorącej wody

    krem jogurtowo -czekoladowy jasny:
    -1 biała czekolada-100 g.
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -200 ml.jogurtu greckiego
    -1 serek mascarpone
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki gorącej wody

    dodatkowo:
    -1 słoik drylowanych wiśni

    masa serkowa:
    -1 serek mascarpone-250g.
    -1/2 szklanki pudru cukru
    -1/2 masła-100g.
    -1/2 masy krówkowej -200g.

    dekoracja:
    -2 op. Rurek ajerkoniakowych -1kg.
    -4 galaretki niebieskie-tutaj turkusowe
    -mała butelka wódki-250ml.
    -wstążka
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Rurki

Tort niespodzianka dla dorosłego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek i ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem, budyniami i kakao.
    Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do tortownicy,wyłożonej tylko na dole, papierem do pieczenia.
    Piec w 175*ok.30 min.
    Po przestygnięciu, biszkopt przekroić na 3 części.
  • 2. Spodnią część włożyć z powrotem do tortownicy i nasączyć sokiem z wiśni.Wcześniej wiśnie przełożyć na durszlak.
  • krem i wisnie 3. Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić nad parą. Ostudzić, potem schłodzić przynajmniej pół godz. w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę z lodówki ubić z pudrem cukrem, potem smietan-fixem. Następnie dodawać porcjami jogurt i serek. Miksować i ostrożnie dolewać żelatynę.Teraz krótko zmiksować i wyłożyć na krążek biszkoptowy w tortownicy.
    Posypać połową wiśni.
  • nasączenie 4. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Ten można mocno nasączyć.
  • krem i wiśnie 5. Krem jasny zrobić podobnie jak ciemny.Wyłożyć do tortownicy, posypać resztą wiśni.
  • tort przełożony 6. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić całość w lodówce.
  • tort przed smarowaniem 7. Zdjąć obręcz z tortu, ułożyć na zabezpieczona paterę.
  • gotowy tort przed ozdabianiem 8. Masło zmiksować z pudrem i serkiem. Następnie zmiksować ze śnieżką. Na koniec dodać parę łyżek masy krówkowej. Masą posmarować cały tort.
  • rurki 9. Rurki, można przyciąć,na wysokość tortu + z 4 cm.(mnie się nie udało, kilka rozgniotło się i brakło.)
  • przed dekoracją środka 10. Rurki poukładać wokół tortu. Przywiązać wstążką.
  • tort gotowy 11. Galaretkę rozpuścić w 5 szklankach gorącej wody. Ostudzić i wylać do prostokątnego naczynia. Schłodzić w lodówce do całkowitego zestalenia.(można dzień wcześniej) Pokroić w kostkę i porozrzucać w środek tortu, odpowiednio wkładając buteleczkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować