krem czekośliwkowy:
-150 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-1 jogurt grecki-250 g.
-1 serek mascarpone-250 g.
-200 ml.musu z czekośliwką
(6 średnich śliwek+3 łyżki soku pomarańczowego+3 łyżki cukru+1 gorzka czekolada.)
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
krem z borówką amerykańską:
-250 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-1 jogurt grecki-250 g.
-1 serek mascarpone-250 g.
-15 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-125 g. borówki amerykańskiej
tynk:
-330 ml. śmietanki 30 %
-1 krem waniliowy do tortów w proszku
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki
2.nasączenie-Kawę zaparzyć pocukrować i połową nasączyć spodni krążek biszkopty.
3.krem czekośliwka-Mus(Śliwki, pokroić na kawałeczki, rozgotować z cukrem i sokiem.Przetrzeć przez sitko z powrotem podgrzać gdzie rozpuścić z czekoladą. Ostudzić.) Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek, mus i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
4.Przykryć drugim blatem i nasączyć resztą kawy.
5.krem z borówką amerykańską- Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Szybko domieszać borówkę i wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
6.Przykryć trzecim blatem i schłodzić z dwie godziny.
7.Po schłodzeniu zdjąć obręcz i zabezpieczenia.
8.tynk-Krem zmiksować ze śmietanką i posmarować cały tort.
drip cake-Czekoladę rozpuścić w śmietance nad parą i ostudzić do płynnego. Czekoladą polać ''zygzakiem'' na krawędzi tortu.
ozdoby-Gwiazdkami czekoladowymi udekorować kraj tortu. W środku ułożyć owoce, fantazyjnie.
galaretka-Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do lekkiego tężenia i polać owoce.
Komentarze