TORT OWOCOWY

4.5 (174 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem kakaowym, przełożony kremem z czekośliwką i z borówką amerykańską.Tort ozdobiony dekoracją owocową i czekoladą.Tort okazjonalny.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -1 szklanka cukru
    -3/4 szklanki mąki tortowej
    -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    -3/4 szklanki gorącej wody
    -4 łyżeczki cukru

    krem czekośliwkowy:
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -1 jogurt grecki-250 g.
    -1 serek mascarpone-250 g.
    -200 ml.musu z czekośliwką
    (6 średnich śliwek+3 łyżki soku pomarańczowego+3 łyżki cukru+1 gorzka czekolada.)
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem z borówką amerykańską:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -1 jogurt grecki-250 g.
    -1 serek mascarpone-250 g.
    -15 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -125 g. borówki amerykańskiej

    tynk:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem waniliowy do tortów w proszku

    drip cake:
    -1 gorzka czekolada-100 g.
    -50 ml. śmietanki 30 %

    ozdoby:
    -kilkanaście gwiazdek czekoladowych
    -brzoskwinie z puszki -1 gruszka
    -1 jabłko czerwone i 1 żółte
    -1 śliwka -1 kiwi -kilka jeżyn
    -listki mięty

    galaretka
    -1 galaretka cytrynowa
    -1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Tort owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki
  • nasączenie 2. nasączenie-Kawę zaparzyć pocukrować i połową nasączyć spodni krążek biszkopty.
  • krem 3. krem czekośliwka-Mus(Śliwki, pokroić na kawałeczki, rozgotować z cukrem i sokiem.Przetrzeć przez sitko z powrotem podgrzać gdzie rozpuścić z czekoladą. Ostudzić.) Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek, mus i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • 2 blat i nasączenie 4. Przykryć drugim blatem i nasączyć resztą kawy.
  • krem 5. krem z borówką amerykańską- Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Szybko domieszać borówkę i wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • przed schłodzeniem 6. Przykryć trzecim blatem i schłodzić z dwie godziny.
  • po schłodzeniu 7. Po schłodzeniu zdjąć obręcz i zabezpieczenia.
  • udekorowany 8. tynk-Krem zmiksować ze śmietanką i posmarować cały tort.
    drip cake-Czekoladę rozpuścić w śmietance nad parą i ostudzić do płynnego. Czekoladą polać ''zygzakiem'' na krawędzi tortu.
    ozdoby-Gwiazdkami czekoladowymi udekorować kraj tortu. W środku ułożyć owoce, fantazyjnie.
    galaretka-Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do lekkiego tężenia i polać owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować