Nie można zapomnieć o Dniu Matki, a może zamiast kwiatka coś słodkiego ?
Składniki:
Biszkopt wg własnego sprawdzonego przepisu
krem :
250 g twarogu trzykrotnie mielonego
250 g serka mascarpone
1 żółtko (oczywiście z polanego wrzątkiem jajka) + 2 łyżki cukru kryształu
skórka otarta z dwóch wyparzonych cytryn + sok z jednej
500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36 % + 2 torebki śmietanfiksu + 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo :
2 czerwone galaretki owocowe
dowolne ozdoby
poncz do nasączenia biszkoptu :
woda + cukier + sok z cytryny
Tort od serca dla mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt wg własnego ulubionego przepisu, ostudzić (ja zrobiłam wg niezawodnego przepisu Ewy na biszkopt rzucany).
2.W czasie kiedy biszkopt się studzi, rozpuścić galaretki w połowie ilości podanej na opakowaniu, po czym wylać je na płaskie naczynia i odstawić do stężenia.
Teraz można utrzeć twaróg z serkiem mascarpone, żółtkiem i cukrem na gładką masę, dodać pod koniec sok z cytryny i startą skórkę cytrynową.
Z zastygniętej galaretki wyciąć czubkiem noża dowolnej wielkości serduszka, a resztę posiekać.
Schłodzoną dobrze śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfiksami, połączyć ją delikatnie z masą serową i na koniec z posiekaną galaretką. Zostawić kilka łyżek bez galaretki na wierzch tortu.
Biszkopt przeciąć na 3 krążki, każdy zwilżyć pięcioma łyżkami ponczu i przełożyć kremem z galaretką.
3.Wierzch posmarować kremem, ozdobić wg uznania i fantazji.
Komentarze