Tort Orzechowa Kawa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Tort wykonałam chyba z 4 lata temu, dla wcześniejszego chłopaka. Dziś i po torcie i po chłopaku zostały wspomnienia:) Orzechy i kawa to moje ulubione smaki w tortach, łącząc je dostałam prawdziwą rozkosz dla podniebienia;)Drugi tort o takim samym wnętrzu wykonałam dla kolegi:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Tortownica o śr. 28cm

    Biszkopt orzechowy:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki krupczatki
    15 dkg zmielonych orzechów włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt zwykły:
    3 jajka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki krupczatki
    3/4 szklanki cukru
    0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa kawowa:
    4 żółtka
    1 całe jajko
    120g cukru pudru
    250g masła lub margaryny
    2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej 2 łyżkami wody

    Masa maślana:
    200 g masła
    500g cukru pudru
    sok z połowy cytryny
    odrobina olejku śmietankowego

    Masa cukrowa:
    70-80 dkg cukru pudru
    10 dkg glukozy w proszku
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody

    Dekoracje:
    serduszka czekoladowe Dr Oetkera
    kilka migdałów + draże kawowe
    pisaki spożywcze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort orzechowa kawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy:
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli do momentu aż nie wypadnie gdy odwrócimy miskę do góry nogami. Dodajemy po jednym żółtku i odrobinie cukru, ciągle ubijając, aż do zużycia wszystkich żółtek.
    Do masy dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy drewnianą łyżką- bardzo delikatnie. Na koniec dosypujemy zmielone orzechy i nadal delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Wstawiamy do nagrzanego do ok 180st piekarnika na ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką- jeśli wyciągamy suchą- biszkopt jest upieczony, jeśli nie zostawiamy jeszcze na chwilkę podkręcając temp. do 200st. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.
  • 2. Biszkopt zwykły:
    Postępujemy tak samo- białka ubijamy z solą, dodajemy żółtka, cukier a na koniec mąki z proszkiem. Po wymieszaniu pieczemy w temp 180st ok 20-25 minut.
  • 3. Masa kawowa:
    Masło utrzeć do białości, najlepiej pałką w makutrze. W kąpieli wodnej roztrzepać żółtka i jajko, dodać cukier i ubijać trzepaczką, aż się całkowicie rozpuści, następnie dodać rozpuszczoną kawę. Gdy przestygnie, stopniowo wymieszać z masłem.

    Tort przekładać następująco:
    Biszkopt orzechowy- masa kawowa- biszkopt zwykły-masa kawowa- biszkopt orzechowy.
  • 4. Masa maślana:
    Margarynę (masło) ucieramy do białości, dodajemy cukier puder, kilka kropel olejku śmietankowego i wyciśnięty z połowy cytryny sok.
    Masą maślaną smarujemy wierzch i boki tortu przed nałożeniem masy cukrowej.
  • 5. Masa cukrowa:
    Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na ok 3 minuty. Gdy napęcznieje stawiamy nad naczyniem z gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy po trochę glukozę i mieszamy- najlepiej mikserem, uważając by "masa" się nie zagotowała. Stopniowo dosypywać cukier puder. Masa ma mieć konsystencję ciasta na pierogi, ale nie może się lepić do rąk. Przy wałkowaniu najlepiej podsypywać mąką ziemniaczaną, lub robić to przez folię spożywczą. Moja masa miała grubość ok 0.5 cm.

Porady

Ozdoby na tort można przykleić za pomocą roztworu z wody i cukru pudru: Do 2 łyżek wody dodajemy tyle pudru, żeby wyszła gęsta papka. Smarujemy dekoracje i przyklejamy. Tort można również udekorować zwykłą masą- nawet kawową- trzeba jej po prostu zrobić odpowiednio więcej. Masę cukrową nie każdy lubi, bo jest bardzo słodka, ma charakter bardziej ozdobny:)- choć i ona ma swoich "słodkich" fanów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować