Tort Orzechowo- Wiśniowy

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.

Zrobiłam na 30 urodziny męża ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt :
    6 jajek
    3/4 szkl cukru
    3 łyżki mąki krupczatki i 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2-3 łyżeczki kakao
    1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżki wody na końcu

    Ponadto:
    2 słoiczki dżemu wiśniowego lub frużeliny wiśniowej
    Poncz z herbaty z cytryną i kieliszkiem spirytusu

    Masa Orzechowa:
    15 dkg orzechów mielonych , 3/4 szkl słodkiej śmietanki lub mleka zagotować z orzechami. 30 dkg masła utrzeć do białości z cukrem pudrem do smaku. Następnie 2 całe jajka ubić na parze z 1 szkl. cukru. Ostudzone ubite jajka dodać do masła stale mieszając, dodać orzechy zagotowane z mlekiem. Na koniec dodać 1 kieliszek spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowo- wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubijać na sztywno. Następnie pianę utrwalić cukrem, dodać żółtka delikatnie mieszając, a na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakaem, a następnie dodać 2 łyżki wody na końcu
    Biszkopt przelać do tortownicy o średnicy 22 cm i piec w temp 180 przez 30- 40 min. ( Ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. i piekłam 2 biszkopty )
    Po ostygnięciu biszkoptu przeciąć ciasto na 4 blaty .

    Przełożenie tortu : 1 blat biszkoptu , 1/4 masy orzechowej, 1/3 konfitury wiśniowej 2 blat biszkoptu 1/4 masy , 1/3 konfitury wiśniowej 3 blat biszkoptu 1/4 masy, 1/3 konfitury wiśniowej 4 blat masa orzechowa. Wierzch i boki smarujemy masą orzechową. Boki obsypujemy startą czekoladą lub posypką czekoladową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować