Biszkopt :
6 jajek
3/4 szkl cukru
3 łyżki mąki krupczatki i 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2-3 łyżeczki kakao
1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżki wody na końcu
Ponadto:
2 słoiczki dżemu wiśniowego lub frużeliny wiśniowej
Poncz z herbaty z cytryną i kieliszkiem spirytusu
Masa Orzechowa:
15 dkg orzechów mielonych , 3/4 szkl słodkiej śmietanki lub mleka zagotować z orzechami. 30 dkg masła utrzeć do białości z cukrem pudrem do smaku. Następnie 2 całe jajka ubić na parze z 1 szkl. cukru. Ostudzone ubite jajka dodać do masła stale mieszając, dodać orzechy zagotowane z mlekiem. Na koniec dodać 1 kieliszek spirytusu
Tort orzechowo- wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubijać na sztywno. Następnie pianę utrwalić cukrem, dodać żółtka delikatnie mieszając, a na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakaem, a następnie dodać 2 łyżki wody na końcu
Biszkopt przelać do tortownicy o średnicy 22 cm i piec w temp 180 przez 30- 40 min. ( Ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. i piekłam 2 biszkopty )
Po ostygnięciu biszkoptu przeciąć ciasto na 4 blaty .
Przełożenie tortu : 1 blat biszkoptu , 1/4 masy orzechowej, 1/3 konfitury wiśniowej 2 blat biszkoptu 1/4 masy , 1/3 konfitury wiśniowej 3 blat biszkoptu 1/4 masy, 1/3 konfitury wiśniowej 4 blat masa orzechowa. Wierzch i boki smarujemy masą orzechową. Boki obsypujemy startą czekoladą lub posypką czekoladową
Komentarze