Tort orzechowo czekoladowy

4.5 (151 ocen)

Idealny tort na urodziny jak i na świąteczny stół. Zachwyca smakiem,pycha!!!

Składniki:

  • Ciasto orzechowe
    3 jajka
    4 łyżki mąki krupczatki
    4 łyżki orzechów mielonych
    4 łyżki cukru kryształu
    szczypta proszku
    (składniki na 1 krążek)

    Ciasto czekoladowe
    3 jajka
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl mąki krupczatki
    1/2 łyżeczki proszku
    kakao
    (składniki na 1 krążek)

    masa
    3 szkl mleka
    2 budynie śmietankowe
    6-8 łyżek cukru
    mleczna czekolada
    1 jajko
    50 dag tłuszczu
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowo czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto orzechowe
    Białka oddzielić od żółtek,ubić ,dodać cukier.Gdy cukier się rozpuści powoli dodajemy mąkę z proszkiem,delikatnie mieszamy,na końcu dajemy orzechy,mieszamy i wylewamy ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm.Pieczemy.
    Pieczemy 2 takie krążki

    Ciasto czekoladowe
    Postępujemy tak samo jak z ciastem orzechowym,zamiast orzechów dajemy kakao,które mieszamy z mąką i proszkiem.
    Również pieczemy 2 takie krążki

    Masa
    Z mleka,cukru,jajka i budyniów robimy budyń:
    1 szkl mleka mieszany z budyniami i jajkiem.2 szkl mleka dotujemy z cukrem,powoli wlewamy mleko z budyniem,zagotowujemy.Studzimy.
    Rozcieramy tłuszcz(masło z margaryną),dodajemy zimny budyń,ucieramy i na koniec dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej mleczna czekoladę.Ucieramy.Przekładamy krążki tortu.Zostawiamy trochę masy na wierzch i boki tortu.Obsypujemy tartymi orzechami lub dowolnie ozdabiamy

Porady

Smarujemy tylko dno tortownicy,aby ciasto nie zmieniło kształtu. Upieczone krążki można naponczować kawą lub rumem.w zależności dla kogo tort robimy.Będzie wilgotniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować