Tort orzechowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy:
Białka ubijamy z cukrem,dodajemy żółtka.Wsypujemy mąkę pszesianą z proszkiem i kakao,delikatnie mieszamy.Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia .Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C pieczemy ok.40 min Studzimy i przecinamy na połowę.
2.Ciasto orzechowe:
Białka ubijamy z cukrem,dodajemy miód.Dodajemy orzechy i bułkę tartą delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy.Pieczemy w 180 st C ok 30 min.
3.Krem:
w 1/2 szkl.mleka rozprowadzić mąkę z żółtkami,resztę mleka zagotowac z cukrem,do gotującego mleka dodać budyń,ostudzić.Margarynę utrzeć,dodać ostudzony budyń,utrzeć ponownie.Na końcu dodać kakao wymieszane z 2 łyżkami ciepłej wody i alkoholem
4.Na jeden płat ciasta kakaowego wykładamy 1/3 kremu.Wykładamy połowę odsączonych, pokrojonych ananasów.Przykrywamy ciastem orzechowym.Smarujemy znowu 1/3 kremu i wykładamy resztę ananasa,przykrywamy drugim płatem ciasta.Wierzch oraz boki ciasta posmarować pozostałym kremem i posypać wiórkami czekoladowymi i orzechami.
Komentarze