Tort orzechowo - kawowy

4.5 (200 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort który łączy dwa smaki, wyczuwalne orzechy i nuta kawy to jest to co pasuje na świąteczny stół.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na jasny biszkopt:

    3 jaja
    6 łyżek płaskich cukru
    7 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na ciasto orzechowe:
    5 białek
    10 łyżek cukru
    szczypta soli
    20 dag mielonych orzechów włoskich
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki pszennej

    Budyń na masę:

    5 żółtek
    8 łyżek cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    350 ml mleka

    Masa kawowa:

    schłodzony budyń jajeczny
    25 dag masło
    zimny napar z kawy ( ok 30ml wody wymieszanej z kawą rozpuszczalną - ma być mocny napar)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort orzechowy Desery

Tort orzechowo - kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i ubić na sztywno. Dodać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać do okrągłej formy wysmarowanej margaryną i obsypaną bułka tartą.
    Piec ok 20-25 min w temp. 150-160 stopni do suchego patyczka.
  • 2. Ciasto orzechowe:
    Białka ubijać z solą, jak powstanie delikatna piana dodawać stopniowo cukier i ubijać do momentu aż masa będzie lśniąca i gęsta. Dodać porcjami orzechy wymieszane z mąką i proszkiem. Wylać na okrągłą wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą formę. Piec ok 50-60 min. w temp. 150 stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić w otwartym piekarniku do ostygnięcia.
  • 3. Budyń:
    Odrobinę mleka odlać, resztę zagotować wraz z cukrem. Do żółtek dodać odlane mleko, rozmieszać, dodać mąkę ziemniaczaną. Do gotującego mleka wlać małym strumieniem masą jajeczną cały czas energicznie mieszając. Doprowadzić do wrzenia, masa musi chwilę pogotować - uważać należy żeby się nie przypaliła.
    Schłodzić.
  • 4. Masa kawowa:
    Miękkie masło utrzeć mikserem, porcjami dodać budyń jajeczny na końcu małą łyżeczką wlewać po odrobinie naparu z kawy - uważać żeby masa się nie zważyła. Naparu dodać wedle uznania, w zależności czy ktoś lubi mocno kawowe ciasta czy tylko z posmakiem kawowym.
  • tort 5. Przełożenie tortu:
    -ciasto jasne
    -1/3 masy kawowej
    -ciasto orzechowe
    -1/3 masy kawowej
    -ciasto jasne
    -1/3 masy kawowej na wierz i boki tortu
    -do dekoracji połówki orzechów włoskich i mielone orzechy na pokrycie boków

Porady

Należy nie przesadzić w masie z naparem kawy, bo wtedy masa wychodzi gorzka - trzeba sobie wyczuć smak próbując.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować