Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: jajka zmiksuj z cukrem. Dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Wlej olej, miksuj 1-2 minuty na gładką masę. Tortownicę wysmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą. Wlej ciasto,piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.
2.Krem: budyń rozprowadź w 1/2 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. dolej rozrobiony budyń. Cały czas mieszając, ugotuj gęsty budyń. Gdy lekko przestygnie, zmiksuj go z masłem.
3.Gdy ciasto będzie zimne, wyjmij je z formy i przekrój w poprzek na 2 placki. Przełóż je kremem. Krem rozsmaruj również po bokach i na wierzchu tortu. Posyp zmielonymi orzechami. Udekoruj połówkami orzechów.
Komentarze