Tort orzechowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Upiekłam go na dwunaste urodziny brata .

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
    2/3 szkl. cukru
    6 jajek
    2/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich
    1 proszek do pieczenia
    1/4 szkl. oleju
    tłuszcz i buła tarta do tortownicy
    krem :
    1/2 litra mleka
    2 budynie śmietankowe
    2/3 szkl. cukru
    1 i 1/2 kostki masła
    do dekoracji :
    mielone orzechy włoskie
    połówki orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajka zmiksuj z cukrem. Dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Wlej olej, miksuj 1-2 minuty na gładką masę. Tortownicę wysmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą. Wlej ciasto,piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.
  • 2. Krem: budyń rozprowadź w 1/2 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. dolej rozrobiony budyń. Cały czas mieszając, ugotuj gęsty budyń. Gdy lekko przestygnie, zmiksuj go z masłem.
  • 3. Gdy ciasto będzie zimne, wyjmij je z formy i przekrój w poprzek na 2 placki. Przełóż je kremem. Krem rozsmaruj również po bokach i na wierzchu tortu. Posyp zmielonymi orzechami. Udekoruj połówkami orzechów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować