TORT ORZECHOWY

0 (0 ocen)

Każdy solenizant będzie zachwycony:)

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    40 dag orzechów włoskich, 12 jaj, 37 dag cukru, 2-3 łyżki bułki tartej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa:
    2 kostki masła, 4-5 jaj, 1 szklanka cukru, 3 łyżki silnego naparu z kawy.

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukier, żółtka wymieszać. Powoli dodawać zmielone
    orzechy, do tego bułkę tartą i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie
    wymieszać-podzielić na 3 krążki – piec każdy osobno na dużej tortownicy
    w temp. 180st. C ok. 20 min.
  • 2. Całe jaja ubić z cukrem na parze, gdy będą gęste zdjąć z pary.
    Masło utrzeć dodawać wystudzoną masę jajeczną oraz esencje z kawy i
    wszystko dokładnie wymieszać.
  • 3. Placki przekładamy masą, cienko smarujemy też wierzch i boki ciasta.
    Dekorujemy według własnego uznania.

Porady

Ciasto możemy również upiec na brytfance.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy