Tort Orzechowy

4.5 (142 ocen)

  • 60 min

Upiekłam go na swoje imieniny wszystkim bardzo smakował.

  • 60 min

Składniki:

  • Upiec 2 biszkopty jednego z 10 jajek i przekroić na pół, a drugiego z 4 jajek.

    4 jajka
    4 łyżki zmielonych orzechów
    3 łyżki bułki tartej
    4 łyżki cukru kryształu
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


    10 jajek
    10 łyżek zmielonych orzechów
    9 łyżek bułki tartej
    10 łyżek cukru kryształu - po upieczeniu przekrawamy na pół!
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa Orzechowa:
    20 dag orzechów mielonych
    1 szklanka mleka
    2 kostki masła
    5-6 łyżek cukru pudru

    1 kieliszek spirytusu do nasączenia biszkoptów
    op. polewy czekoladowej
    kilka gwiazdek cukrowych do dekoracji
    opakowanie bez białych do dekoracji


Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopty.Gdy wystygną nasączamy alkoholem.
    Masa: Zmielone orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy. Gdy wystygną dodajemy do utartego masła. z cukrem pudrem. Ucieramy. Przekładamy masą biszkopty. Całość smarujemy resztą masy i obsypujemy boki orzechami mielonymi. Wierzch dekorujemy polewą oraz bezami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Masa orzechowa Orzechy Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować