Tort orzechowy

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort ten robiłam na swoje urodziny wg własnego pomysłu. Wszystkim bardzo smakował.

Składniki:

  • Ciasto orzechowe:
    1 szkl mąki pszennej
    10 dag orzechów włoskich mielonych
    1/2 proszku do pieczenia
    4 jajka
    1/2 szkl cukru

    Krem budyniowy:
    1 szkl mleka
    1 budyń śmietankowy
    kostka masła
    1/2 szkl cukru pudru

    Masa kajmakowa:
    1/2 masy kajmakowej z puszki
    3/4 kostki masła

    Ponadto:
    ok 10 małych bez
    2 garści orzechów mielonych do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort orzechowy Desery

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Orzechy wymieszać z mąką i proszkiem. Jajka ubić z cukrem, dodać suche składniki i wymieszać delikatnie całość. Ciasto wlać do dużej tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 160 stopniach ok 45 minut. Wystudzić.
  • 2. Krem: Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Wystudzić a następnie utrzeć z masłem i cukrem pudrem.
  • 3. Masa kajmakowa: Utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać masę kajmakową cały czas ucierając.
  • 4. Ciasto przekroić na pół, wyłożyć połowę kremu, na krem wysypać równomiernie grubo pokruszone bezy, reszta kremu, ciasto. Wierzch tortu udekorować masą kajmakową, posypać orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (145 ocen)

wyśmienity

To może cię zainteresować