Tort orzechowy z kulkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wkładka orzechowa :
Białka ubić z cukrem dodać orzechy wylać na blaszkę i piec ok 45 minut w temperaturze 150 stopni.
Biszkopt orzechowy :
jajka ubić z cukrem dodać wodę,mąkę,mielone orzechy i proszek do pieczenia,lekko wymieszać i wylać na blaszkę. Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt kawowy :
białka ubić na sztywno dodać cukier żółtka,mąkę,wodę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać. Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Budyń kokosowy :
szklankę mleka zagotować z szklanką cukru wsypać kokos dodać 4 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 0,5 szklanki mleka i ugotować budyń.
Ostudzić.
Masa jajeczna :
całe jajka ubić z cukrem na gorąco.Ubijać aż się cukier rozpuści.
Przestudzić.
Masa kawowa :
Ugotować budyń i ostudzić.
Masło rozetrzeć dodając porcjami zimny budyń, wlać rozpuszczoną kawę i połowę masy jajecznej. Wlać jeden kieliszek spirytusu.
Masa czekoladowa :
Budyń ugotować, wystudzić.
Masło rozetrzeć dodać porcjami wystudzony budyń,rozpuszczoną czekoladę i resztę masy jajecznej oraz spirytus.
Składanie tortu :
Biszkopt kakaowy - masa kawowa- wkładka orzechowa-połowa masy czekoladowej- na którą układamy zrobione małe kulki z budyniu kokosowego- reszta masy czekoladowej - biszkopt orzechowy.
Smacznego!
Porady
Jeżeli mamy termoobieg w kuchence to idealnie wkładka ta suszy się na termoobiegu.
Komentarze