Tort orzechowy z kremem nutella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT ORZECHOWY
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Następnie dodajemy cukier i dokładnie miksujemy.
Następnie dodajemy żółtka, budyń,proszek do pieczenia oraz mąkę.
Delikatnie miksujemy.
Na koniec dodajemy 3/4 szklanki zmiksowanych na drobno orzechów włoskich i bardzo delikatnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Następnie wylewamy masę, i pieczemy biszkopt około 25 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka.
Studzimy w uchylonym piekarniku.
2.Następnie ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
3.PONCZ
Składniki na poncz mieszamy ze sobą.
4.MASA NUTELLA
Śmietanę 36% ubijamy an sztywno -uważamy by nie przebić, jeśli nie chcemy śmietany 36% możemy użyć 30% ale wtedy musimy dodać 2 śmietan-fixy.
Do śmietany dodajemy krem i cukier puder-płaską łyżkę.
Dokładnie miksujemy.
I nasza pyszna masa gotowa :-)
5.Pierwszy blat biszkopta ponczujemy
6.następnie wykładamy masę, wyrównujemy, przykrywamy drugim-ponczujemy-znów dajemy masę, i ostatni blat.
Ponczujemy.
WAŻNE
musimy tak rozporządzić masą by nam zostało trochę do dekoracji i na obtoczenie tortu.
Na koniec należy cały tort obsmarować masą, najlepiej użyć do tego dużego noża.
7.
Następnie bierzemy garść zmielonych orzechów i obtaczamy boki tortu.
8.dekorujemy tort wedle własnej inwencji twórczej :-)
Komentarze