Tort orzechowy z kremem nutella

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

łatwy i przepyszny tort, który przygotowałam na urodziny brata

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORZECHOWY

    -5 jajek
    -3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
    -3/4 szklanki cukru
    -1 budyń śmietankowy 40g bez cukru
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -0,5 szklanki mąki pszennej tortowej

    PONCZ

    -0,5 szklanki przegotowanej wody
    -5 łyżek wódki
    -1 łyzka cukru

    MASA NUTELLA

    -700ml śmietany 36%
    -1 łyżka cukru pudru
    -3 łyżki nutelli lub innego czekoladowego kremu


    DODATKOWO
    -1 szklanka orzechów-do obtaczania boków tortu
    -ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowy z kremem nutella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt orzechowy 1. BISZKOPT ORZECHOWY

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

    Następnie dodajemy cukier i dokładnie miksujemy.
    Następnie dodajemy żółtka, budyń,proszek do pieczenia oraz mąkę.
    Delikatnie miksujemy.
    Na koniec dodajemy 3/4 szklanki zmiksowanych na drobno orzechów włoskich i bardzo delikatnie mieszamy.
    Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
    Następnie wylewamy masę, i pieczemy biszkopt około 25 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka.

    Studzimy w uchylonym piekarniku.
  • 3 2. Następnie ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
  • 3. PONCZ
    Składniki na poncz mieszamy ze sobą.
  • KREM 4. MASA NUTELLA

    Śmietanę 36% ubijamy an sztywno -uważamy by nie przebić, jeśli nie chcemy śmietany 36% możemy użyć 30% ale wtedy musimy dodać 2 śmietan-fixy.
    Do śmietany dodajemy krem i cukier puder-płaską łyżkę.
    Dokładnie miksujemy.
    I nasza pyszna masa gotowa :-)
  • . 5. Pierwszy blat biszkopta ponczujemy
  • . 6. następnie wykładamy masę, wyrównujemy, przykrywamy drugim-ponczujemy-znów dajemy masę, i ostatni blat.
    Ponczujemy.

    WAŻNE
    musimy tak rozporządzić masą by nam zostało trochę do dekoracji i na obtoczenie tortu.

    Na koniec należy cały tort obsmarować masą, najlepiej użyć do tego dużego noża.
  • . 7.
    Następnie bierzemy garść zmielonych orzechów i obtaczamy boki tortu.
  • 8. dekorujemy tort wedle własnej inwencji twórczej :-)

    I gotowe, tort jest wspaniały :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować