Tort auto dla alergika - bez nabiału

4.49 (185 ocen)

  • 3 godz.

Musiałam się nieźle nakombinować by upiec synkowi bezmleczny tort. Udało się ! Ciasto dodatkowo nie zawiera proszku do pieczenia, wyszło kolorowo i smacznie :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • składniki na tortownicę śr. 28 cm

    biszkopt:
    7 duzych jaj
    szczypta soli
    3/4 szklanki drobnego cukru
    1/4 szklanki gorącej wody
    1.5 szklanki mąki pszennej
    0.5 szklanki mąki ziemniaczanej

    poncz;
    1 szklanka letniej wody
    łyżeczka cukru
    kilka kropli aromatu pomarańczowego

    masy;
    puszka brzoskwiń w zalewie
    2 brzoskwiniowe galaretki
    2 wiśniowe galaretki
    1.5 opakowania waniliowego budyniu
    2 łyzki cukru pudru
    kostka bezmlecznej margaryny (można oczywiście użyć masła)

    dekoracje;
    perełki i gwiazdeczki cukrowe
    barwniki spożywcze

Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Ciasto

Tort auto dla alergika - bez nabiału - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obie mąki partiami dodaję do ubitej masy 1. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodaję cukier i dalej ubiaam. Do żółtek dolewam gorącą wodę i roztrzepuję widelcem. Delikatnym strumieniem wlewam je do białek cały czas ubijając. Kiedy składniki sie połączą dodaję przesiane obie mąki. Robię to partiami i mieszam delikatnie łyżką. Masę przelewam do tortownicy (ja wykładam spód papierem do pieczenia) . Piekę około 45 minut w 180 st. Sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone.
  • biszkopt studzę 2. Ostudzony biszkopt dzielę na 3 części i nasączam ponczem.
  • tężejące galaretki mieszam z zmiksowanymi brzoskwiniami 3. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczam w 1.5 szklanki wody i czekam aż lekko zaczną tężeć. Brzoskwinie miksuję w blenderze. Mieszam z tężejącymi galaretkami i przekładam na biszkopt.Przykrywam drugim plackiem i odstawiam do lodówki aż całkowicie zastygnie.
  • piankę wykładam na biszkopt 4. Galaretki wiśniowe rozpuszczam w 1.5 szklanki gorącej wody i również odstawiam do lekkiego stężenia. Wtedy ubijam je mikserem aż powstanie pianka. Pzekładam ją na biszkopt.
  • tak przełożony tort wstawiam do lodówki 5. Tort wstawiam do lodówki by pianka zastygła. Dopiero wtedy biorę sie za dekorowanie.
  • tort z masą budyniową na bazie zalewy z brzoskwiń 6. Na zalewie z brzoskwiń gotuję budyń. Jeśli soku jest mało ( mi wyszło 1.5 szklanki), można dolać odrobinę wody. Budyn studzę. Margarynę ucieram z pudrem na puch, dodaję porcjami budyń i nadal ucieram. Takim kremem smaruję boki i wierzch tortu (kilka łyżek odkładam do dekoracji tortu).
  • dekoracja 7. Dekoruję wg uznania. Ja mieszałam krem z różnymi barwinikami. Za pomocą rękawa cukeirniczego robiłam auto. Dekoruję jeszcze perełkami i gwazdeczkami. Tort schładzam.

Porady

Każdy placek biszkoptowy skrapiam ponczem. Oczywiście można ugotować budyń na mleku i użyć masła. Jednakże ja robiłam tort dlasynka alergika więc musiałam użyć innych zamienników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować