Tort "Auta" dla Leosia

0 (0 ocen)

Torcik ten upiekłam dla mojego chrześniaka na urodziny. Wszystkim bardzo smakował :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    1/2 szkl maki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Masa:
    3 budynie waniliowe
    2 galaretki niebieskie
    2 łyżki cukru pudru
    kostka miękkiego masła

    Poncz:
    1/3 szkl wody
    łyżka cukru
    łyżka soku z cytryny

    Krem:
    500 ml śmietanki kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    2 śmietan fixy

    Dodatkowo:
    słoik dżemu malinowego
    1/2 szkl jagód
    niebieska posypka waflowa do dekoracji
    kolorowy opłatek z dowolnym obrazkiem
    marcepan i niebieski barwnik na napis
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Kremówka Desery Dżemy

Tort "auta" dla leosia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając łyżką połączyć z masą jajeczną. Tortownicę (21cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki.
  • Wyciąć napis 2. Masa: Zagotować 1 litr wody. Budynie wymieszać w szklance zimnej wody. Ugotować na wrzątku gęsty budyń. Dodać galaretki i mieszać do czasu aż się rozpuszczą. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały czas ubijając dodawać po łyżce niebieskiego budyniu.
    Napis: marcepan wymieszać z odrobiną barwnika, wyciąć literki.
  • Przełożenie tortu 3. Krążki biszkopta nasączyć ponczem, 2 z nich posmarować dżemem i posypać jagodami. Krążki przełożyć masą, zaciskając obręczą do tortów aby masy nie wypłynęły. Wstawić do lodówki na ok 2 godziny aby masa zastygła. Delikatnie zdjąć obręcz.
  • Wykończenie 4. Kremówkę ubić na puch z cukrem pudrem i śmietan foxem. Posmarować cały tort. Na środku ułożyć obrazek z opłatka, napis a boki posypać posypką. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować