Chciałam sprawić przyjemność osobie, którą kocham. Wertując wszelakie przepisy na torty czekoladowe, nie mogłam się na nic zdecydować. Znalazłam to! Czekolada, amaretto, migdały.. Czego chcieć więcej?
1.Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
Wysmaruj masłem tortownicę i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
2.Pokrusz czekoladę i wrzuć ją do rondla z pokrojonym masłem. Rondelek wstaw do garnka, w którym podgrzałaś wcześniej wodę do 50 stopni C. Poczekaj, aż czekolada się stopi. Wymieszaj masło z czekoladą na gładką masę, dodaj amaretto i migdały, wymieszaj.
3.Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj ze 100 g cukru. Ubij pianę z białek. Kiedy będzie już prawie gotowa, dodaj 50 g cukru i ubijaj, aż będzie sztywna. Dodaj łyżkę piany do masy czekoladowej, żeby ją zmiękczyć. Potem delikatnie wmieszaj resztę.
4.Tortownicę z masą wstaw do piekarnika na ok 25 min. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto na 15 min.
Komentarze