Ten przepis został wymyślony wiele lat temu przez moją mamę i tak posmakował wszystkim, że teraz jest pieczony na każdą ważniejszą okazję, nie tylko w domu, ale przez wszystkich znajomych dookoła ;)
Tort ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru, dobrze ubić, dodać żółtka, chwileczkę ubić, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Na końcu dodać ocet i ponownie wymieszać. Upiec w temp ok. 180 stopni, około 30 minut. Ostudzić, przekroić na pół.
Masa: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać obydwie mąki, rozmieszać, mleko zagotować i wrzącym zalać masę. Rozmieszać, postawić na ogniu i mieszając zagotować masę. Ostudzić. Utrzeć masło na puch i dodawać po łyżce budyniu. Dodać posiekane orzechy, rodzynki i czekoladę. Następnie dodać spirytusu (lub wódki) i kwasku do smaku. Podzielić na pół. Do jednej dodać kakao i wymieszać.
Przekładać: biszkopt- masa z kakao – biszkopt – masa biała – wiśnie ułożone jedna przy drugiej – tężejąca galaretka
Komentarze