Tort Ambasador

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Ten tort jest przepyszny! Posmakuje niejednemu łasuchowi!

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek
    - 2 łyżki wody
    - 6 łyżek cukru
    - 6 łyżek mąki
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 opakowanie proszku do pieczenia

    Masa:
    - 2 kostki masła
    - 1 litr mleka ( nie pełny)
    - 8 żółtek
    - cukier waniliowy
    - 2 szklanki cukru
    - 8 łyżek mąki krupczatki
    - tabliczka gorzkiej czekolady
    - tabliczka białej czekolady
    - puszka brzoskwiń w zalewie
    - orzechy (15 dag lub według uznania)
    - 2 łyżki kakao
    - migdały w płatkach ( pół opakowania)


    Na wierzch:
    - puszka brzoskwiń w zalewie
    - 2-3 galaretki pomarańczowe
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić biszkopt:przygotować dużą tortownicę. Białka oziębić 2 łyżkami wody i ubijać wsypując stopniowo cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku lekko mieszając. Na końcu dodać mąkę. Piec około 30-40 minut.
  • 2. Odlać szklankę mleka, a resztę zagotować. W między czasie utrzeć żółtka z cukrem i dodać 8 łyżek mąki krupczatki (stopniowo po 1 łyżce) - wlac pozostawione mleko, żeby nie było zbyt gęste ( szklankę).
    Na gotujące się mleko wlać utartą masę z żółtek i mąki. Często mieszając gotować około 15 minut do uzyskania budyniu. Odstawić do wystygnięcia.
  • 3. Utrzeć 2 kostki masła i dodać ostudzony budyń. Masę podzielić na połowę. Do jednej dodać około 2 łyżki kakao ( w zależności od tego jak intensywny kolor chcemy uzyskać), pokrojoną w kosteczkę gorzką czekoladę, pokrojone orzechy - delikatnie wymieszać. Do drugiej dodać pokrojoną w kosteczkę białą czekoladę, pokrojone drobno brzoskwinie i migdały - delikatnie wymieszać.
  • 4. Wcześniej upieczony blat biszkoptowy posmarować ciemną masą i delikatnie wygładzić. Następnie wyłożyć jasną masę. Na wierzchu poukładać pokrojone w ćwiartki brzoskwinie - na środku cała połówka brzoskwini i naokoło niej ćwiartki.
    Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Przestudzonymi i lekko tężejącymi galaretkami zalać tort.
    Odstawić na cała noc do lodówki.
    Przed podaniem można udekorować odrobiną bitej śmietany i starta czekoladą.
    Smacznego!

Porady

Przepis odpowiedni do dużej tortownicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować