Tort ambasador-tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić z solą na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel. Delikatnie wmieszać białka do żółtek, dodać przesiany z mąką proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec 25-30 minut w temp. 170 stopni.
2.Krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ½ szkl. zimnego mleka i mąkę. Dokładnie wymieszać mikserem. Pozostałe mleko zagotować i na gotujące wlać utarte żółtka. Zagotować cały czas mieszając. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać wystudzony budyń. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać rodzynki, spirytus, kakao i startą na grubych oczkach czekoladę a do drugiej 2 połówki (osączonych z zalewy) brzoskwiń pokrojonych w drobną kostkę.
3.Galaretkę rozpuścić w 3 szkl. wrzątku i odstawić do wystudzenia. Pozostałe brzoskwinie osączyć i pokroić w cienkie paski.
Komentarze