Tort Ambasador-tradycyjny

4.4 (197 ocen)

  • 2 godz.

Może stary i oklepany ale tort Ambasador sprawdzi się na każdej okazji.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt na tortownicę 24x34 cm :
    6 jajek
    1 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. cukru kryształu
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    krem:
    6 żółtek
    35 dag cukru pudru
    3 i ½ szkl. mleka
    10 dag mąki ziemniaczanej
    50 dag masła

    dodatkowo:
    1 łyżka kakao
    2 łyżki rodzynek
    pół tabliczki gorzkiej czekolady
    puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
    30-40 ml spirytusu
Wystaw ocenę:

4.4 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tort z owocami

Tort ambasador-tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić z solą na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel. Delikatnie wmieszać białka do żółtek, dodać przesiany z mąką proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec 25-30 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ½ szkl. zimnego mleka i mąkę. Dokładnie wymieszać mikserem. Pozostałe mleko zagotować i na gotujące wlać utarte żółtka. Zagotować cały czas mieszając. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać wystudzony budyń. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać rodzynki, spirytus, kakao i startą na grubych oczkach czekoladę a do drugiej 2 połówki (osączonych z zalewy) brzoskwiń pokrojonych w drobną kostkę.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 3 szkl. wrzątku i odstawić do wystudzenia. Pozostałe brzoskwinie osączyć i pokroić w cienkie paski.
  • 4. Przełożenie: biszkopt – krem ciemny- krem jasny – brzoskwinie - galaretka

Porady

Biszkopt naponczować sokiem z brzoskwiń.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Czekolada Kakao Spirytus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować