Tort ananasowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: z białek ubijamy
pianę . Dodajemy cukier i żółtka
oraz przesianą mąkę z proszkiem
do pieczenia. Delikatnie
mieszamy i przelewamy do wysmarowanej
formy. Pieczemy
30-40 min w 180 °C. Wystudzony
przekrawamy na pół.
2.Masa: sok z ananasów uzupełniamy
wodą do 1/2 litra. Odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy
budynie. Resztę soku
gotujemy. Gdy zacznie wrzeć,
wlewamy rozpuszczone budynie.
Mieszamy, aż zgęstnieją.
Studzimy. Margarynę ucieramy
na puszystą masę. Dodajemy
po łyżce zimnego budyniu, ciągle
mieszając. Dodajemy pokrojone
ananasy i mieszamy.
3.Placek kokosowy: ubijamy
na sztywno pianę z białek, dodając
powoli cukier. Na koniec
wsypujemy wiórki i mieszamy.
Wlewamy do wysmarowanej
tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego
do temperatury
190 °C piekarnika i pieczemy
ok. 15 minut.
4.Układamy warstwy: połowa
biszkoptu, połowa masy, placek
kokosowy, druga połowa
masy, druga część biszkoptu.
Dekorujemy według uznania.
Komentarze