Tort ananasowo kokosowy

4.5 (153 ocen)

Takie torty dawno temu robiła moja ciocia na uroczystości.

Składniki:


  • Biszkopt,
    7 szt jajka,
    7 łyżek cukier,
    7 łyżek mąka pszenna,
    2 łyżeczki proszek do pieczenia,
    Blat kokosowy,
    4 szt białka,
    20 dkg cukier,
    20 dkg kokos,
    Krem,
    2 kost margaryna,
    1 szkl cukier puder,
    1 szt cukier waniliowy,
    0,5 l kremówka,
    1 szt śmietan fix,
    1 szt ananas w puszce,
    1 szt galaretka cytrynowa,
    do obsypania kokos
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort ananasowo kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ;białka ubić z cukrem dodać żółtku i ubić na sztywno.Dodawać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i powoli wymieszać.Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną papierem.Piec około 35 min w 160 st.Zimny biszkopt przekroić na pół. Kokosowy blat;białka ubić z cukrem na sztywno.Dodać kokos i wymieszać łyżką ,wyłożyć na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w 160 st do zrumienienia kokosu. Krem;margaryny utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości. .Dodawać po łyżce ubitej kremówki połączonej z śmietan fix cały czas ucierając. Galaretkę ugotować wg przepisu i odłożyć do stężenia. Ananas;odłożyć 5 plastrów do dekoracji resztę pokroić w kostkę. Warstwy tortu; Biszkopt,1/3 kremu ,pokrojony ananas,kokosowy blat,1/3 kremu, pokrojony ananas,drugi biszkopt. Całość obsmarować kremem .Bok toru obsypać kokosem.Na górze ułożyć plastry ananasa i zalać tężejącą galaretką. Środek w ananasie zrobiłam czerwony -odlałam trochę galaretki i dodałam czerwonego barwnika .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować