Przepis na ciasto pochodzi z notatek mojej teściowej. Jest bardzo pracochłonny, ale warto poświęcić czas na tak puszyste i lekkie ciasto. Szybko znika z patery.
1 godz. 20 min
Składniki:
Tortownica - średnica 27 cm
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 łyżki przegotowanej gorącej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
tłuszcz do formy
Krem:
1 litr śmietany kremówki
4 śmietany fiksy
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki syropu malinowego lub mała paczka mrożonych malin
1 tabliczka twardej czekolady
1 puszka ananasa
Tort ananasowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka posolić, dodać cukier i ubić robotem na białą, puszystą masę. Następnie dodać olej i wodę - ubijać jeszcze około 5 minut. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Wlać do natłuszczonej tortownicy, piec w temp. 180 około 40 minut. Wystudzić ciasto i przekroić na trzy części.
Śmietanę ubić z fiksami i cukrem pudrem na puszystą masę. Podzielić na trzy części. Do jednej dodać syrop lub maliny - roztrzepać. Do drugiej dodać startą na drobnej tarce czekoladę, wymieszać.(część czekolady zostawić do dekoracji).
Spodni krążek nasączyć syropem z ananasa, następnie ułożyć plasterki owocu. W otworki ananasa włożyć biały krem a potem rozsmarować 1/2 kremu malinowego. Ułożyć drugi krążek ciasta, nasączyć sokiem z ananasa i rozsmarować krem z czekoladą. Na wierzch ułożyć trzeci placek znów nasączyć i rozsmarować biały krem. Boki tortu posmarować kremem malinowym. Wierzch ciasta udekorować wiórkami czekolady i kleksami różowego kremu. Wstawić na całą noc do lodówki.
Porady
tort można udekorować również całymi malinami jeśli mamy w domu.
Komentarze