Tort ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka i miksowac do momentu uzyskania puszystej masy.
2.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Piec 40 min w 180 stopniach
3.Masa:
Ananasa pokrój w drobną kostkę i zmiksuj z ok 75 ml soku z ananasa blenderem na gładką masę
Masło zmiksować z cukrem. Cały czas mieszając dodać ser, masę z ananasa i żelatynę.
Odstawić masę w chłodne miejsce na 5 - 10 min
4.Biszkopt przekrój na 3 części.
Układamy tort:
Biszkopt, 1/2 masy ananasowej, biszkopt, 1/2 masy ananasowej biszkopt.
Wkładamy do lodówki na całą noc
5.Śmietanę wlej do wysokiego naczynia, dodaj cukier puder i barwnik, miksuj do zgęstnienia śmietany, dodaj śmietan-fixy i miksuj do uzyskania gęstej bitej śmietany
6.Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką do rozetek(zostaw 3 łyżki na wierch tortu).
Boki tortu ozdób rozetkami.
Wierzch tortu posmaruj bitą śmietaną, na środku zrób kilka rozetek, ułóż na nich kilka kawałków ananasa.
7.Białą czekoladę, zetrzyj na tarce ( tarka na plasterki) i posyp nią wierzch tortu. Włóż do lodówki na 1 godzinę
Komentarze