Tort bakaliowe szaleństwo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Białka oddzielamy. miksujemy z solą na puszystą pianę, w między czasie dodajemy powoli cukier. Do piany dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Odkładamy mikser. Dodajemy partiami przesiane mąki i proszek.Mieszamy łyżką.Na końcu dodajemy olej i mieszamy.Tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartę.Wylewamy ciasto.Wstawiamy do nagrzanego pieca bez termoobiegu na 180 stopni, na 40-50min. Gdy ostygnie- przecinamy na trzy blaty.
2.Krem: Smietany miksujemy z fixami , cukrami. W międzyczasie namaczamy rodzynki w gorącej karmelowej herbacie, które jak ostygną znajdą się na jednej warstwie kremu.
3.Blaty przekładamy - smarujemy masa kajmakową, kładziemy krem i na to biszkopt. Na środkowym kremie - rzucamy rodzynki odsączone z herbaty.
4.Całośc smarujemy polewą :
na ogniu rozgrzewamy masło z wodą. Dodajemy kakao i cukier puder, ściagamy z ognia, polewamy lekko przestudzoną
5.dekorujemy wierzch bakaliami a boki obsypujemy wiórkami kokosowymi
Porady
moza dodac takze migdały, skórkę pomaranczy - co kto lubi!
Komentarze