Wszystko to co uwielbiam,bakalie i masa kajmakowa .
Składniki:
Biszkopt bakaliowy:(zaczerpniety z przepisu Kora orzechowa)
8 bialek
3 zoltka
200 gr
3 lyzki maki pszennej
pol lyzeczki proszku do pieczenia
100 gr orzechow zmielonych
100 gr orzechow drobno pokrojonych
100 gr kokosu
100 gr rodzynek
Biszkopt jasny:
4 jajka
4 lyzki cukru
4 lyzki maki pszennej
pol lyzeczki proszku do pieczenia
Budyn:
0.5 litry mleka
200 gr cukru
60 gr maki ziemniaczanej
4 zoltka
Dodatkowo:
1 i pol kostki masla
1 puszka masy kajmakowej
Tort bakaliowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt bakaliowy-bialka ubijamy na sztywna piane,dodajemy cukier,zoltka i na koncu suche skladniki wczesniej razem wymieszane.PIec ok 30' w 180° Schlodzony dzielimy na 2 blaty
Biszkopt jasny jak powyzej.
Budyn- 250ml mleka mieszamy z zoltkami i maka ziemniaczana,pozostale 250ml mleka mieszamy z cukrem i na gotujace sie mleko wlewamy to z zoltkami i maka i caly czas mieszamy az zgestnieje.Zimny ucieramy z maslem,dodajemy lyzke kajmaku.Dzielimy na 2 czesci.
Komentarze