Tort bakaliowo-kajmakowy

0 (0 ocen)

Wszystko to co uwielbiam,bakalie i masa kajmakowa .

Składniki:

  • Biszkopt bakaliowy:(zaczerpniety z przepisu Kora orzechowa)
    8 bialek
    3 zoltka
    200 gr
    3 lyzki maki pszennej
    pol lyzeczki proszku do pieczenia
    100 gr orzechow zmielonych
    100 gr orzechow drobno pokrojonych
    100 gr kokosu
    100 gr rodzynek

    Biszkopt jasny:
    4 jajka
    4 lyzki cukru
    4 lyzki maki pszennej
    pol lyzeczki proszku do pieczenia

    Budyn:
    0.5 litry mleka
    200 gr cukru
    60 gr maki ziemniaczanej
    4 zoltka

    Dodatkowo:
    1 i pol kostki masla
    1 puszka masy kajmakowej


Tort bakaliowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt bakaliowy-bialka ubijamy na sztywna piane,dodajemy cukier,zoltka i na koncu suche skladniki wczesniej razem wymieszane.PIec ok 30' w 180° Schlodzony dzielimy na 2 blaty

    Biszkopt jasny jak powyzej.

    Budyn- 250ml mleka mieszamy z zoltkami i maka ziemniaczana,pozostale 250ml mleka mieszamy z cukrem i na gotujace sie mleko wlewamy to z zoltkami i maka i caly czas mieszamy az zgestnieje.Zimny ucieramy z maslem,dodajemy lyzke kajmaku.Dzielimy na 2 czesci.

    Przelozenie torta:
    -biszkopt bakaliowy
    -masa budyniowo-kajmakowa
    -biszkopt jasny
    -masa kajmakowa
    -masa budyniowo-kajmakowa
    -biszkopt bakaliowy

Porady

.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy