Tort bakaliowy

4.48 (148 ocen)

Idealne ciasto do kawy na komunię, chrzciny czy wesele, a także inną uroczystość.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka
    - 6 łyżek cukru
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Placek orzechowy:
    - 5 białek
    - 20 dkg cukru
    - 20 dkg siekanych orzechów
    - 1 łyżka miodu
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Placek kokosowy:
    - 5 białek
    - 15 dkg cukru
    - 20 dkg kokosu
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 4 łyżki soku z cytryny
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Placek kakaowy:
    - 4 jajka
    - 6 łyżek cukru
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    - 1 litr mleka
    - 2 cukry waniliowe
    - 10 żółtek
    - 15 łyżek cukru
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 50 dkg margaryny
    - 1 galaretka cytrynowa
    - 1 łyżka kakao

    Dodatkowo:
    - 1 puszka brzoskwiń
    - 1 puszka ananasów

Wystaw ocenę:

4.48 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort bakaliowy 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
  • Tort bakaliowy 2. Placek orzechowy: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem pokrojone orzechy, miód, obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
  • Tort bakaliowy 3. Placek kokosowy: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem kokos, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
  • Tort bakaliowy 4. Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.
  • Tort bakaliowy 5. Krem:

    Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w pół szklance wody i odstawiamy do wystudzenia.

    Z mleka odlewamy pół szklanki resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy pół szklanki mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy, wlewamy na kipiące mleko i zagotowujemy budyń, chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

    Ucieramy margarynę, dodajemy stopniowo zimny budyń i na koniec tężejącą galaretkę cytrynową.

    Osobno dajemy 1/4 kremu i dodajemy do niego 1 łyżkę kakao, mieszamy.

    Pozostały krem znowu dzielimy na 4 części.
  • Tort bakaliowy 6. Przekładamy:

    Na biszkopt dajemy 1/4 część kremu.
  • Tort bakaliowy 7. Na krem dajemy puszkę brzoskwiń drobno pokrojonych.
  • Tort bakaliowy 8. Na brzoskwinie dajemy znowu 1/4 część kremu.
  • Tort bakaliowy 9. Następnie dajemy placek orzechowy.
  • Tort bakaliowy 10. Placek orzechowy smarujemy kremem z kakao.
  • Tort bakaliowy 11. Na krem czekoladowy dajemy placek kokosowy.
  • Tort bakaliowy 12. Placek kokosowy smarujemy znowu 1/4 częścią kremu.
  • Tort bakaliowy 13. Na krem dajemy puszkę ananasów drobno pokrojonych i smarujemy pozostałym kremem.
  • Tort bakaliowy 14. Na krem dajemy placek kakaowy.
  • Tort bakaliowy 15. Tort polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chrzciny Komunia Urodziny Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować