Tort bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
2.Placek orzechowy: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem pokrojone orzechy, miód, obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
3.Placek kokosowy: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem kokos, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
4.Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.
5.Krem:
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w pół szklance wody i odstawiamy do wystudzenia.
Z mleka odlewamy pół szklanki resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy pół szklanki mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy, wlewamy na kipiące mleko i zagotowujemy budyń, chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Ucieramy margarynę, dodajemy stopniowo zimny budyń i na koniec tężejącą galaretkę cytrynową.
Osobno dajemy 1/4 kremu i dodajemy do niego 1 łyżkę kakao, mieszamy.
Komentarze