Tort zrobiony na urodziny mamy, a więc w smaku taki, jak rodzinka lubi najbardziej. Słodycz bakalii i kremu przełamałam dżemem porzeczkowym. A brandy dodała mu mocniejszego akcentu.
1 godz. 30 min
Składniki:
*tortownica 21 cm
Składniki:
na biszkopt:
5 jajek
1 i 1/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na przełożenie:
500 ml mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki cukru
150 g masła
1/2 szklanki rodzynek
3 łyżki orzechów włoskich
1/2 tabliczki czekolady z chrupkami
1/2 kieliszka brandy
3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
do naponczowania
3/4 szklanki posłodzonej herbaty
brandy (ilość według uznania)
na dekorację:
bita śmietana z kakao
cukrowe kwiatki i listki
perełki cukrowe
rodzynki
Tort bakaliowy z brandy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na trzy krążki. Każdy z nich naponczować.
2. Budyń z cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Rodzynki namoczyć w brandy. Orzechy i czekoladę pokroić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Dodać bakalie i czekoladę. .
3.Pierwszy krążek ciasta posmarować dżem i wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem, posmarować dżemem, wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować tort. Wykończyć ozdobami
Komentarze