Tort bakaliowy na białkach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Jeśli ktoś uwielbia bakalie, to ten torcik jest wprost idealny dla niego :) Kokos, orzechy, migdały, a do tego mleczna czekolada w lekkim śmietankowym kremie. Całości dopełnia ananas, nie tylko na zewnątrz :) Pomysł na ciasta białkowe zaczerpnęłam od naszej Dorotki W.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na tortownicę o śr. 28cm:

    Ciasto białkowe I
    4 białka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki mąki krupczatki
    1/4 szklanki oleju
    50g orzechów włoskich

    Ciasto białkowe II
    4 białka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki mąki krupczatki
    1/4 szklanki oleju
    50g migdałów w płatkach

    Ciasto białkowe III
    4 białka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki mąki krupczatki
    1/4 szklanki oleju
    50g wiórek kokosowych

    Krem:
    1 duży kubek śmietany 30% (400g)
    1 serek mascarpone (250g)
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 śmietan-fix
    1 tabliczka czekolady z orzechami
    1 duży wafelek princessa kokosowa

    Ponadto:
    1 słoiczek dżemu ananasowego (280g, Łowicz)
    1 puszka ananasów w plastrach lub kawałkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery

Tort bakaliowy na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasta białkowe
    Białka, cukier oraz proszek do pieczenia ubić na sztywną pianę. Delikatnie dosypywać mąkę ziemniaczaną i mieszać ręcznie, najlepiej drewnianą łyżką. Do masy wlać olej i mieszać aż do połączenia się składników. Na końcu dodać odpowiednio do każdego placka:
    I- posiekane drobno orzechy
    II- płatki migdałów
    III- kokos

    Każdy placek piec w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 20 min. (do suchego patyczka). Przełożyć na tacki, pozostawić do ostudzenia.
  • 2. Krem:
    Śmietankę ubijamy wraz ze śmietan-fixem na sztywną masę. Do kremu dodajemy serek mascarpone i ubijamy jeszcze przez chwilę na wolnych obrotach. Dodajemy cukier puder oraz posiekaną drobno czekoladę z orzechami i wafelek princessa. Mieszamy, ewentualnie odstawiamy w chłodne miejsce jeśli nasze blaty są jeszcze zbyt ciepłe, by je przełożyć.
  • 3. Przełożenie:
    Placek orzechowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok 1/4 kremu śmietankowego z mascarpone - placek migdałowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok. 1/3 kremu śmietankowego - placek kokosowy - ok 1/2 kremu śmietankowego - posiekane drobno kawałki ananasa. Pozostałą częścią kremu smarujemy boki naszego tortu.

Porady

Do przełożenia tortu możemy użyć dżemu o dowolnym smaku, placki są wtedy bardziej nawilgnięte i jak dla mnie smakują super :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować