Tort bananowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam torcik bananowy. Rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5jaj
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej ( odjąć 1 łyżkę)
    1/2 szklanki mąki pszennej( odjąć 1 łyżkę)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa:
    14 g żelatyny
    2 jajka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    10 dkg cukru
    50 dkg bananów
    200 ml śmietany 30%
    4 łyżki soku z cytryny
    Dodatkowo:
    1 opakowanie polewy czekoladowej
    125 ml śmietany kremówki
    sok z cytryny
    kilka plasterków banana
    groszki czekoladowe

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę , dodać obie mąki, kakao, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem , wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej ciasto i wstawić do piekarnika . Piec w tem. 180 stopni.
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  • image-1xjtm3a 2. Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • image-18xktua 3. Banany obrać, rozgnieść widelcem, pokropić sokiem z cytryny, wymieszać., dodać do masy z żółtek. Następnie żelatynę lekko podgrzać , dodać do masy. Kiedy masa bananowa zacznie tężeć wymieszać ją z bitą śmietaną i ubitymi białkami.
  • image-1c74i3m 4. Ciasto przekroić na pół, nasączyć wodą przegotowaną z cytryną, dolną warstwę posmarować masą, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Torcik wyjąć z lodówki polać polewą czekoladową i udekorować bitą śmietaną i kawałkami banana. Kawałki banana także skropić cytryną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować