Tort bananowo czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy razem z cukrem na sztywno.Dodajemy żółtka.Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie ,najlepiej drewnianą łyżką ,do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą,wlewamy masę.Pieczemy ok 30-40 min
2.MASA
w szklance oku bananowego rozpuszczamy oba budynie.Resztę soku zagotowujemy.Gdy ok zaczyna ie gotować wlewamy budynie cały cza mieszając, aby w masie nie powstały grudki.
Gdy masa trochę przestygnie dodajemy kostkę masła-mieszamy lub miksujemy
3.Wystudzony biszkopt kroimy na 3 części i nasączamy wodą z sokiem z cytryny.Biszkopty przekładamy zimną masą.Tort smarujemy także po wierzchu oraz po bokach,aby słomki ptysiowe miały się do czego przykleić.
W koło tortu układamy obok siebie słomki ptysiowe.Wierzch wykładamy drażami.
Do dekoracji owiązujemy tort wstążką i wbijamy w środek ciasteczka w kształcie serduszek.
Komentarze