Tort bananowo czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

świetna propozycja na różnego rodzaju okazje,robi wrażenie mimo, że jest bardzo prosty w przygotowaniu

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek
    pół szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    MASA:
    1litr soku bananowego
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    1 budyń czekoladowy
    1 kostka masła

    DEKORACJA:
    2 paczki draży czekoladowych lub kakaowych
    ok 10-15 dag słomki ptysiowej
    2 ciasteczka korzenne w kształcie serduszek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort bananowo czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy razem z cukrem na sztywno.Dodajemy żółtka.Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie ,najlepiej drewnianą łyżką ,do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy.
    Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą,wlewamy masę.Pieczemy ok 30-40 min
  • 2. MASA
    w szklance oku bananowego rozpuszczamy oba budynie.Resztę soku zagotowujemy.Gdy ok zaczyna ie gotować wlewamy budynie cały cza mieszając, aby w masie nie powstały grudki.
    Gdy masa trochę przestygnie dodajemy kostkę masła-mieszamy lub miksujemy
  • 3. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 części i nasączamy wodą z sokiem z cytryny.Biszkopty przekładamy zimną masą.Tort smarujemy także po wierzchu oraz po bokach,aby słomki ptysiowe miały się do czego przykleić.
    W koło tortu układamy obok siebie słomki ptysiowe.Wierzch wykładamy drażami.
    Do dekoracji owiązujemy tort wstążką i wbijamy w środek ciasteczka w kształcie serduszek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować