Tort Cappuccino

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Dla kawowych smakoszy

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt 22 cm:
    5 jaj
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki cappuccino w proszku - ulubiony smak ( u mnie waniliowy)
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ganache (ganasz ) czekoladowy:
    100 g słodkiej śmietanki 30%
    100 g czekolady deserowej

    Krem cappuccino:
    600 g słodkiej śmietanki 30%
    250g serka mascarpone
    5 łyżek cukru pudru
    40 g cappuccino - ulubiony smak ( u mnie waniliowy )

    Poncz z cappuccino do nasączenia biszkopta:
    150 g goracej wody
    4-5 łyżek cappuccino


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
    Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę, pod koniec dodając cukier puder ciągle ubijając. Dodawać kolejno po jednym żółtku, wymieszać na wolnych obrotach. Dodać przesiane, wymieszane ze sobą mąki, cappuccino i proszek do pieczenia - wymieszać łyżką. Dno tortownicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( boków nie smarować ).
    Wlać masę biszkoptową do tortownicy, wyrównać. Piec w temp. 180°C przez około 30 minut.
  • 2. Ganasz czekoladowy:
    Połamać czekoladę na części i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę zagrzać w garnuszku, żeby była gorąca, nie zagotowywać. Rózgą (trzepaczką ) połączyć rozpuszczoną czekoladę z gorącą śmietanką, aż do uzyskania jednolitej masy Odstawić do wystudzenia. Zmiksować, żeby masa nabrała puszystości.
  • 3. Krem cappuccino:
    Ubić śmietankę na sztywną masę, dodając pod koniec mieszania cukier puder. Serek mascarpone zmiksować, dodać do niego 3 łyżki bitej śmietany i wymieszać w celu rozluźnienia masy. Następnie mascarpone i proszek cappuccino dodawać stopniowo do ubitej śmietany. Miksować na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
  • 4. Poncz z cappuccino:
    Cappuccino zalać gorąca (nie wrzącą ) wodą, dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia.
  • 5. Przygotowanie:
    Biszkopt przekroić na 3 blaty. Jeden blat nasączyć kawowym ponczem, rozsmarować czekoladowy ganasz,nałożyć część kremu kawowego, przykryć drugim blatem biszkopta. Również nasączyć go ponczem, rozsmarować na nim krem cappuccino i przykryć trzecim blatem. Nasączyć górę, obłożyć górę i boki kremem. Ozdobić wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować