Tort cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę, pod koniec dodając cukier puder ciągle ubijając. Dodawać kolejno po jednym żółtku, wymieszać na wolnych obrotach. Dodać przesiane, wymieszane ze sobą mąki, cappuccino i proszek do pieczenia - wymieszać łyżką. Dno tortownicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( boków nie smarować ).
Wlać masę biszkoptową do tortownicy, wyrównać. Piec w temp. 180°C przez około 30 minut.
2.Ganasz czekoladowy:
Połamać czekoladę na części i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę zagrzać w garnuszku, żeby była gorąca, nie zagotowywać. Rózgą (trzepaczką ) połączyć rozpuszczoną czekoladę z gorącą śmietanką, aż do uzyskania jednolitej masy Odstawić do wystudzenia. Zmiksować, żeby masa nabrała puszystości.
3.Krem cappuccino:
Ubić śmietankę na sztywną masę, dodając pod koniec mieszania cukier puder. Serek mascarpone zmiksować, dodać do niego 3 łyżki bitej śmietany i wymieszać w celu rozluźnienia masy. Następnie mascarpone i proszek cappuccino dodawać stopniowo do ubitej śmietany. Miksować na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
4.Poncz z cappuccino:
Cappuccino zalać gorąca (nie wrzącą ) wodą, dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia.
5.Przygotowanie:
Biszkopt przekroić na 3 blaty. Jeden blat nasączyć kawowym ponczem, rozsmarować czekoladowy ganasz,nałożyć część kremu kawowego, przykryć drugim blatem biszkopta. Również nasączyć go ponczem, rozsmarować na nim krem cappuccino i przykryć trzecim blatem. Nasączyć górę, obłożyć górę i boki kremem. Ozdobić wg uznania.
Komentarze