Szukałam w internecie przepisu na odpowiedni tortu bez cukru, chciałam podpatrzeć.Jednak nie znalazłam i sama wymyśliłam. Wyszedł niezle, solenizant był zadowolony.
3 godz. 20 min
Składniki:
biszkopty: takie 3 szt.
-5 jajek
-30 kropli Stevi
-150 g. mąki ziemniaczanej
-1 ml. sody oczyszczonej (na koniec łyżeczki)
krem truskawkowy:
-200 g. masła
-500 g. truskawek
-100 kropli Stevi
-4 łyżeczki żelatyny
-parę łyżek gorącej wody
bita śmietana z mascarpone:
-500 ml. śmietanki 30 %
-2 serki mascarpone-tj. 500 g.
-50 kropli Stevi
-5 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki gorącej wody
Tort bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem Stevią. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiać mąkę z sodą i lekko wymieszać z ubitymi jajkami.
Przelać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25 min. Upiec takie 3 blaty
2.Jeden blat ułożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
3.krem truskawkowy-Roztopić masło, dodać truskawki(można mrożone, po odmrożeniu).Dodać Stevię i pogotować do rozgotowania truskawek. Przetrzeć przez sitko i dodać rozpuszczoną żelatynę. Ostudzić do lekkiego tężenia.Wylać na dwa blaty, na jeden w tortownicy i drugi obok.
4.bita śmietana-Schłodzoną śmietankę ubić ze Stevią potem serkami. Dodać rozpuszczoną żelatynę z gorącą wodą, ale już letnią.Zmiksować krótko, podzielić na trzy i posmarować najpierw w tortownicy.(śpieszyć się bo szybko zastyga)
5.Przykryć blatem z kremem truskawkowym.
6.Wyłożyć i posmarować z 1/3 kremu.
7.Przykryć trzecim blatem i wyłożyć resztę kremu.
8.dekoracje-Poukładać truskawki,albo inne owoce. Jeżeli mrożone, to najpierw odmrozić.Całość schłodzić, przynajmniej na całą noc. Potem zdjąć zabezpieczenia i ułożyć na paterze.
Komentarze