TORT BEZ PIECZENIA Z CIASTECZKAMI OREO I MASCARPONE

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

PYSZNY I PROSTY

  • 60 min

Składniki:


  • ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 6-8
    WYMIARY BLACHY: TORTOWNICA O ŚREDNICY 21-23 CM.

    Składniki:
    Opakowanie ciasteczek "oreo" (176 g),
    500 g serka mascarpone,
    100 g masła (nie margaryny!),
    około 70 g gorzkiej czekolady,
    2 opakowania cukru waniliowego.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Ciastka

Tort bez pieczenia z ciasteczkami oreo i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka kruszę, dodaję masło, miksuję blenderem do uzyskania gładkiej masy.
    Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, nakładam masę, równomiernie rozprowadzam, dociskam ręką. Chłodzę około 30 minut.
    W międzyczasie miksuję mascarpone z cukrem waniliowym. Dodaję 3 kostki startej czekolady (na dużych oczkach), mieszam. Wykładam na schłodzony spód.
    Pozostałą czekoladę kroję na kawałki i obsypuję wierzch tortu. Chłodzę kolejne 15 minut.

Porady

Nie powinno się używać margaryny, ponieważ masło lepiej twardnieje, co da bardziej zbity spód. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować