Tort bezowy

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rewelacyjny tort, smaki doskonale łączą się ze sobą. Idealny na przyjęcie rodzinne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Beza:
    6 białek
    300g cukru pudru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Krem:
    300ml śmietany kremówki 30 lub 36%
    250g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    dowolne owoce, u mnie banany, kiwi, winogrona
    czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza

Tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce cukru pudru, cały czas ubijając. Na koniec dodaj mąkę i miksuj przez około minutę. Masa ma być gęsta i gładka. Podziel bezę na 3 części i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez przez 5 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez 1,5 godziny. Nie wolno otwierać piekarnika w czasie pieczenia.
  • 2. Ubij śmietanę na sztywną pianę, następnie dodaj serek mascarpone, cukier i dokładnie zmiksuj. Jeśli krem nie jest zbyt gęsty, warto dodać fix, by usztywnić masę.
  • Warstwy tortu 3. Krem podziel na 3 części. Na pierwszy krążek połóż masę, dodaj pokrojone owoce, przykryj kolejnym krążkiem. Dalej postępuj tak samo. Na wierzch zetrzyj czekoladę.

Porady

Jeśli nie możesz upiec 3 blatów bezy jednocześnie, przygotuj każdą część masy oddzielnie, ponieważ beza nie może czekać na upieczenie zbyt długo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować