Tort bezowy z malinami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim 2 okręgi o średnicy 20 cm. Do miski wbić białka (muszą być dokładnie oddzielone od żółtek,) i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując.Na koniec piana powinna być bardzo sztywna. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i delikatnie mieszamy. Pianę wylać na narysowane okręgi. Piec 35min w 120stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100stopni i studzimy (pieczemy) bezę przez ok 3godziny.
Krem:
Mascarpone i śmietanę kremówkę miksujemy aż powstanie puszysty i gęsty krem. Na pierwszy blat bezowy wykładamy część kremu, posypujemy owocami, kolejna warstwa kremu, kolejny blat bezowy, krem i owoce.
Komentarze